Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Rozgrzewająca zupa gulaszowa. Hit na jesień
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jesień to czas, kiedy marzymy o ciepłych i aromatycznych daniach. Nie ma nic lepszego, niż rozgrzewająca zupa gulaszowa, która doskonale komponuje się z chłodniejszymi dniami. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na tę wyjątkową potrawę, która zachwyci Wasze podniebienia i ogrzeje Wasze serca.
Składniki:
- 500g mięsa wołowego (np. łopatka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 litra bulionu wołowego
- 400g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno, a marchewki, ziemniaki i papryki pokrój w większe kawałki.
- Rozgrzej olej na dużym garnku. Dodaj mięso i podsmaż je na złoty kolor. Następnie dodaj cebulę i czosnek i smaż aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Wsyp mąkę i mieszaj, aż mięso będzie pokryte warstwą mąki.
- Dodaj papryki, marchewki i ziemniaki, a także przyprawy: słodką i ostrą paprykę, kumin, pieprz i sól. Wszystko razem smaż przez kilka minut.
- Pour in bulion, dodaj przecier pomidorowy, miód, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Przed podaniem usuń liście laurowe i ziele angielskie. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!