Gulasz z indyka w sosie własnym z ziemniaczkami na talerzu
canva.com

Oto sekret pysznego gulaszu z indyka. Już nigdy nie zrobisz innego

Jeśli szukasz nowego, niezawodnego przepisu na gulasz, który zachwyci twoje podniebienie, mamy dla ciebie niespodziankę. Oto sekret pysznego gulaszu z indyka, który pozwoli ci stworzyć wyjątkową ucztę dla swoich bliskich i przyjaciół. Gotowi na kulinarne doznania?
Reklama

Składniki

  • 600 g mięsa z piersi indyka (pokrojonego w kostkę)
  • 2 cebule (posiekane)
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 czerwone papryki (pokrojone w paski)
  • 2 marchewki (pokrojone w plasterki)
  • 2 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
  • 400 g pomidorów (pokrojonych w kostkę)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie

  1. Mięso z indyka oczyść, umyj i pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone mięso i obsmaż na złoty kolor. Wyjmij mięso z garnka i odłóż na bok.
  3. Do tego samego garnka dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się miękkie i lekko się zrumienią.
  4. Dodaj słodką paprykę, ostrą paprykę oraz mielony kmin rzymski. Smaż chwilę, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty.
  5. Wrzuć do garnka pokrojone papryki, marchewki i ziemniaki. Całość smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Dodaj smażone wcześniej mięso z indyka do garnka z warzywami.
  7. Wlej do garnka pokrojone pomidory wraz z sokiem oraz bulion warzywny. Mieszaj całość.
  8. Przykryj garnek pokrywką i gotuj gulasz na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  9. W osobnym naczyniu rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody, aby powstała gładka masa. Dodaj ją do garnka z gulaszem, aby delikatnie go zagęścić. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  10. Dopraw gulasz solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Sprawdź, czy smak jest odpowiedni.
  11. Gotowy gulasz podawaj w głębokich talerzach, posypany świeżą posiekaną natką pietruszki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama