Canva.com

Rozgrzewająca zupa na zimę. Krem serowo-brokułowy to hit 2022!

Gdy za oknem robi się zimno, warto przygotować gorącą i pożywną zupę. Stanowi wyśmienity rozgrzewający obiad w chłodny dzień. Zupa serowo-brokułowa to także idealny posiłek dla całej rodziny i sprytny sposób, by przemycić brokuły do diety najmłodszych członków rodziny.

Składniki na 8 porcji

  • 1,4 kg mrożonych brokułów, rozmrożonych
  • 120 g sera cheddar (plus więcej do przybrania)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 750 ml wody
  • 200 g marchewki
  • 1 mała cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g surowych orzechów nerkowca, namoczonych 12 godzin w wodzie, a następnie odsączonych
  • 100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania zupy serowo-brokułowej

Canva.com
  1. Rozmroź brokuły i posiekaj na mniejsze kawałki. Zetrzyj marchewkę na tarce. Posiekaj słodką cebulę. Wyciśnij czosnek na prasce. Zetrzyj ser na grubej tarce.
  2. Podgrzej duży garnek do zupy na średnim ogniu. Dodaj posiekaną marchewkę, cebulę i 1 szklankę bulionu warzywnego. Duś przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Przelej całość do blendera lub robota kuchennego, dodaj czosnek, orzechy nerkowca i drugą szklankę bulionu i bardzo dobrze zmiksuj, aż zupa będzie idealnie gładka.
  3. Przelej z powrotem do garnka na zupę, dodaj brokuły, śmietanę i wodę. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż zupa zgęstnieje a brokuły zmiękną.
  4. Następnie dodaj ser. W razie potrzeby dolej więcej wody, by rozcieńczyć zupę.
  5. Podawaj gorącą, możesz dodatkowo posypać każdy talerz tartym serem.

Pyszna zupa serowo-brokułowa to gorący serowy posiłek z dodatkiem orzechów nerkowca, który nada się na każdą porę roku, ale szczególnie dobrze rozgrzeje Cię jesienią i zimą. Świetnie sprawdzi się w weekend, kiedy masz czas, by spokojnie przygotować wszystkie składniki. Przyrządź ją, by cała rodzina zjadła wspólnie serowy posiłek pełen zdrowych warzyw.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł