Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Rozgrzewająca zupa na zimę. Krem serowo-brokułowy to hit 2022!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Gdy za oknem robi się zimno, warto przygotować gorącą i pożywną zupę. Stanowi wyśmienity rozgrzewający obiad w chłodny dzień. Zupa serowo-brokułowa to także idealny posiłek dla całej rodziny i sprytny sposób, by przemycić brokuły do diety najmłodszych członków rodziny.
Składniki na 8 porcji
- 1,4 kg mrożonych brokułów, rozmrożonych
- 120 g sera cheddar (plus więcej do przybrania)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 750 ml wody
- 200 g marchewki
- 1 mała cebula cukrowa
- 1 ząbek czosnku
- 200 g surowych orzechów nerkowca, namoczonych 12 godzin w wodzie, a następnie odsączonych
- 100 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania zupy serowo-brokułowej
Canva.com
- Rozmroź brokuły i posiekaj na mniejsze kawałki. Zetrzyj marchewkę na tarce. Posiekaj słodką cebulę. Wyciśnij czosnek na prasce. Zetrzyj ser na grubej tarce.
- Podgrzej duży garnek do zupy na średnim ogniu. Dodaj posiekaną marchewkę, cebulę i 1 szklankę bulionu warzywnego. Duś przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Przelej całość do blendera lub robota kuchennego, dodaj czosnek, orzechy nerkowca i drugą szklankę bulionu i bardzo dobrze zmiksuj, aż zupa będzie idealnie gładka.
- Przelej z powrotem do garnka na zupę, dodaj brokuły, śmietanę i wodę. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż zupa zgęstnieje a brokuły zmiękną.
- Następnie dodaj ser. W razie potrzeby dolej więcej wody, by rozcieńczyć zupę.
- Podawaj gorącą, możesz dodatkowo posypać każdy talerz tartym serem.
Pyszna zupa serowo-brokułowa to gorący serowy posiłek z dodatkiem orzechów nerkowca, który nada się na każdą porę roku, ale szczególnie dobrze rozgrzeje Cię jesienią i zimą. Świetnie sprawdzi się w weekend, kiedy masz czas, by spokojnie przygotować wszystkie składniki. Przyrządź ją, by cała rodzina zjadła wspólnie serowy posiłek pełen zdrowych warzyw.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!