Grecka zupa cytrynowa podana w ceramicznej misce, udekorowana natką pietruszki i plasterkami cytryny
Canva.com

Grecka zupa cytrynowa — słoneczne wspomnienie lata

Wakacje już dawno za nami, ale wspomnienia urlopu w słonecznej Grecji możemy łatwo przywołać dzięki smakom z Peloponezu. Dla wszystkich stęsknionych aromatu tamtejszej kuchni mamy świetny przepis na lekką zupę cytrynową. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, więc lekką grecką kolację możemy przyrządzić już dziś.
Reklama

Grecka zupa cytrynowa — składniki

  • 150 g mięsa z kurczaka 

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 1 marchewka

  • ¼ małej cukinii 

  • 2 żółtka

  • 1 cytryna — sok i skórka

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i biały pieprz

Jak zrobić zupę cytrynową?

  • Mięso kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok. 10 minut.

  • W tym czasie marchewkę i cukinię kroimy w kostkę. Obieramy skórkę z połowy cytryny.

  • Po 10 minutach gotowania do kurczaka dodajemy pokrojone warzywa oraz skórkę z połowy cytryny i gotujemy wszystko jeszcze 15 minut.  

  • Zupę odstawiamy z palnika, wyjmujemy skórkę cytrynową i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny

  • Żółtka wbijamy do miski i dokładnie rozkłócamy je rózgą. 

  • Cały czas mieszając, ostrożnie  wlewamy do jajek filiżankę ostudzonego wywaru. Uważamy, aby żółtka się nie ścięły i nie powstała jajecznica. 

  • Kiedy żółtka są już zahartowane ciepłym wywarem, łączymy je z pozostałą zupą i delikatnie mieszamy. 

  • Przed podaniem grecką zupę cytrynową dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki

Ta lekka i pachnąca cytryną zupa w okamgnieniu przeniesie nas do słonecznej Grecji i przywoła wakacyjne wspomnienia. Słonecznego smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama