Canva.com

Rumsztyk z duszoną cebulką rodem z PRL-u. Niezapomniany przepis

Polacy bardzo chętnie korzystają z tradycyjnych polskich przepisów, jednak istnieje receptura, która odeszła trochę w niepamięć. Wobec tego dziś postanowiliśmy ją odtworzyć. Potrawa ucieszy szczególnie mięsożerców, ale każdy może się na nią skusić. Rumsztyk z duszoną cebulką popularnością cieszył się w okresie PRL-u i nie ma co do tego wątpliwości, że zasmakuje wszystkim również dzisiaj.

Dawniej rumsztyk serwowany był niemal w każdej restauracji czy barze. Poza tym często jadano go w wielu domostwach. To rewelacyjny pomysł na pożywny i aromatyczny obiad, do którego warto wrócić. Kotlety z dodatkiem cebuli są bardzo soczyste i zachwycą nawet największego niejadka.

Rumsztyk z duszoną cebulą - jak go przygotować?

Składniki:

  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • smalec do smażenia
  • 3-4 duże cebule
  • kilka łyżek zimnej wody
  • pieprz, sól

Przygotowanie krok po kroku

Canva.com

Kroimy cebulę w półkrążki. Mielone mięso umieszczamy w misce, dodajemy sól, 3-4 łyżki zimnej wody i pieprz. Masę solidnie mieszamy i formujemy z niej okrągłe kotlety. Układamy je patelni z rozgrzanym smalcem i smażymy po kilka minut z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Danie zdejmujemy z patelni i wrzucamy na ten sam tłuszcz posiekaną wcześniej cebulę - smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię z cebulą kładziemy przyrządzone kotlety, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy pokrywką, aby wszystkie składniki dobrze się poddusiły. Rumsztyki można podawać z warzywną surówką i tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł