Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Są dwie sprawy, o których musisz pamietać, szykując rybę po grecku na Wigilię!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pyszna, sycąca. Idealna na co dzień i w Święta. W wielu domach nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Jeśli to też Twoja rodzinna tradycja, sprawdź jak przygotować rybę po grecku na Wigilię. Przepis jest banalnie posty.
Ryba po grecku na Wigilię — o czym pamiętać?
- Po pierwsze — koniecznie przygotuj rybę po grecku trochę wcześniej, a nie tuż przed Wigilią. Dużo lepiej smakuje, kiedy wszystkie składniki się ze sobą "przegryzą".
- Po drugie, koniecznie użyj zarówno koncentratu pomidorowego, jak i przecieru. Dzięki temu smak będzie idealnie zbilansowany.
Składniki na rybę po grecku
- 750 gramów świeżej ryby
- mąka do obtoczenia ryby
- sól
- biały pieprz
- oregano
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 0,5 korzenia selera
- 1,5 cebuli
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- woda
Canva
Ryba po grecku na Wigilię — przepis krok po kroku
- Rybę umyj, odciśnij z wody, osusz, pokrój na mniejsze części.
- Oprósz ją białym pieprzem, solą oregano, a następnie obtocz w mące.
- Rybę smaż na średnim ogniu.
- Obierze marchewkę, selera, pietruszkę. Umyj, osusz, zetrzyj na tarce.
- Cebulę poszatkuj.
- Podsmaż cebulę, kiedy się zeszkli, dodaj do niej resztę warzyw.
- Gdy warzywa będą miękkie, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu.
- Zalej wszystko wodą, duś pod przykryciem.
- Nałóż warzywa do naczynia, połóż na nie rybę, a potem na sam wierzch resztę warzyw.
Jak podawać rybę po grecku?
Tę rybę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. W ciepłej wersji dobrze smakuje z ziemniakami lub ryżem. W przypadku jedzenie ryby na zimno podaj ją ze świeżym chlebem. Sprawdzi się zarówno ciemny, jak i jasny.
Rybę po grecku możesz udekorować natką pietruszki.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!