Ryż z syropem daktylowym, czyli pomysł na #fit śniadanie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić pyszny ryż z syropem?
Danie można dowolnie modyfikować, by w razie czego odpowiednio dostosować jego kaloryczność i wartości odżywcze do swoich potrzeb. Osoby, które mają do dyspozycji większą ilość kalorii, mogą pozwolić sobie na ugotowanie ryżu na zwykłym tłustym mleku (wtedy będzie smaczniejszy), ale jeśli chce się przygotować danie typowo dietetyczne, mleko lepiej zastąpić jego wersją o niższej zawartości tłuszczu, lekkim napojem roślinnym (kokosowym lub migdałowym) albo nawet samą wodą.
Sto gramów ryżu zalać w rondelku 200 ml wybranego płynu i zacząć gotować na średnim ogniu, do czasu wchłonięcia mleka, wody lub napoju roślinnego. Aby ryż na śniadanie miał w sobie więcej witamin, fajnie przygotować do niego prażone jabłka. Dwie sztuki owoców wystarczy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z małym dodatkiem wody i dużym dodatkiem mielonego cynamonu. Podobnie można postąpić z gotowym musem jabłkowym albo innymi owocami, które akurat ma się w domu, czyli np. gruszkami lub śliwkami.
Jak podawać ryż?
Ugotowany ryż przełożyć do głębokiego talerza lub miski i od razu uzupełnić prażonymi jabłkami lub innymi podsmażonymi owocami. Od góry danie posypać obficie płatkami migdałów i zalać dowolną ilością syropu daktylowego. Taki gorący aromatyczny ryż na śniadanie jest wprost idealnym jesiennym i zimowym śniadaniem, bo fantastycznie rozgrzewa organizm od środka i momentalnie dodaje energii.