Canva.com

Sałatka porowa z jajkiem i serem. Klasyka sałatek znów robi furorę!

Niektóre potrawy zdają się nie mieć sobie równych. Wyśmienita sałatka porowa z jajkiem i serem jest domeną świąt wielkanocnych, aczkolwiek niektórzy sięgają po nią równie chętnie bez większych okazji. Sałatka porowa w takim wydaniu jest niezwykle pożywną potrawą, które może stanowić zarówno danie główne, jak i ciekawy dodatek do dań mięsnych. Jej przygotowanie nie należy do zadań trudnych i czasochłonnych. Efekt końcowy jest jednak zachwycający i właśnie dlatego warto skusić się na ten przepis.

Niezbędne składniki na sałatkę

  • 10 dag żółtego sera
  • 5 jajek
  • 1 por średniej wielkości lub 2 małe
  • 125 g groszku konserwowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania sałatki porowej

  1. Gotujemy jajka na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Pora przekrawamy na pół i następnie kroimy na niezbyt grube półksiężyce.
  3. Ser kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z porem.
  4. Dodajemy jajka, groszek oraz sól z pieprzem.
  5. Na koniec dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Sałatka doskonale smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł