Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Sałatka z orzechami brazylijskimi na dwa sposoby
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka z orzechami brazylijskimi to świetna propozycja zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i kolację! Jedną z kluczowych cech sałatek jest to, że możesz je dowolnie modyfikować wedle własnych upodobań kulinarnych. Wystarczy tylko poznać kilka podstaw w kontekście łączenia ze sobą poszczególnych składników. Jeśli jednak brakuje Ci pomysłów, to skorzystaj z naszych sprawdzonych propozycji!
Sałatka z prażonymi orzechami brazylijskimi na ciepło
Lista składników na 2 porcje:
- 150 g orzechów brazylijskich
- 5 dużych ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- gałązka świeżego rozmarynu (możesz zastąpić suszonym)
- przyprawy: sól, pieprz
- tarty ser grana padano
Sycąca sałatka z orzechami – przygotowanie
Po skompletowaniu wszystkich składników czas przejść do procesu przygotowania.
- Orzechy brazylijskie upraż na suchej patelni. Pamiętaj, aby były tylko lekko przyrumienione. Przypalenie ich sprawi, że będą miały gorzkawy posmak
- Ziemniaki w mundurkach pokrój w grubszą kostkę i dokładnie wypłucz. To samo zrób z marchewką – także nie musisz jej obierać
- Osusz warzywa przy użyciu ręcznika papierowego i wrzuć do dużej miski
- Zalej trzema łyżkami oliwy, dodaj 4 szczypty rozmarynu oraz rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj
- Zamarynowane warzywa przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na ok. 10-15 minut – w zależności od grubości kawałków warzyw
- Gdy warzywa złapią złocistego koloru wyjmij je z pieca i odstaw na chwilę do przestygnięcia
- Następnie przełóż do większej miski, dopraw do smaku i dodaj uprażone orzechy
Po wyłożeniu na talerz przyprósz delikatną warstwą grana padano. Podawaj z dwoma ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki.
canva.com
Sałatka z orzechami brazylijskimi, szynką parmeńską na bazie rukoli
Lista składników:- 150 g orzechów brazylijskich
- 10 plastrów oryginalnej szynki parmeńskiej
- 1 opakowanie rukoli
- połowa pomarańczowego lub zielonego melona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka suszonych pomidorów
Szybka sałatka z orzechami krok po kroku
W przypadku czas przygotowania jest nieco szybszy i nie wymaga użycia piekarnika.
- Orzechy brazylijskie upraż na suchej patelni
- Do dużej miski przełóż umytą i osuszoną rukolę
- Szynkę porwij na mniejsze kawałki i dodaj do rukoli
- Melona oraz suszone pomidory pokrój w kostkę i również dorzuć do miski
- Na koniec dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj
Podawaj z grillowaną bagietką. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!