nalewka z orzechów włoskich w słoiku oraz orzechy włoskie na drewnianej tacy
canva.com

Orzechówka – przepis babci na leczniczą nalewkę z orzecha włoskiego

Orzechówka znana również jako nalewka z zielonych orzechów włoskich to uznany napitek pełen cennych właściwości leczniczych. Domowa nalewka może być stosowana zarówno w celu niwelowania niektórych dolegliwości, jak i w celach czysto rekreacyjnych oraz rozgrzewających. Wyjaśniamy jak zrobić domową orzechówkę według tradycyjnego przepisu babci. To bezsprzecznie pozycja obowiązkowa na półkach każdej spiżarni!
Reklama

Nalewka z orzechów – na co pomaga

Prawie każda babcia oprócz najróżniejszych przetworów ma również w swojej spiżarni rozmaite specjały przygotowywane na bazie alkoholu. Jednak wcale nie ma to związku z rozrywką, a tradycyjnymi metodami leczniczymi.

Na co więc pomaga nalewka z orzechów włoskich?

  • łagodzi zaparcia
  • wzmacnia odporność
  • reguluje pracę układu nerwowego
  • łagodzi przebieg silnych zatruć pokarmowych
  • ma silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

Orzechówka – przepis babci

Orzechy włoskie na orzechówkę powinny być zbierane już w pierwszych tygodniach lipca. Jeśli nie masz gdzie ich zbierać, to zachęcam do sprawdzenia w tym czasie lokalnych targowisk oraz bazarów – zdarza się, że sprzedawcy mają je już w swojej ofercie z myślą o nalewce.

Reklama
Lista składników:
  • 1-1,5 kg zielonych orzechów włoskich (dobrze, aby owoce wypełniły pół 5-litrowego słoika)
  • 500 ml czystego spirytusy 96%
  • 500 ml wódki
  • 250 g cukru (możesz zastąpić naturalnym miodem, który wzbogaci właściwości nalewki)
  • kilka listków mięty, goździki lub laska cynamonu (opcjonalnie)
zielone orzechy włoskie na nalewkę ułożone na wiklinowej podkładce
canva.com

Jak zrobić orzechówkę z zielonych orzechów

Reklama

Po zrealizowaniu wymaganej listy produktów przyszedł czas na przygotowanie orzechówki według babcinej receptury.

Przed rozpoczęciem prac załóż rękawiczki, które uchronią Twoje dłonie przed trudnymi do usunięcia brązowymi plamami spowodowanymi miąższem orzechów. Pamiętaj również o dokładnym wyparzeniu naczynia, które posłuży Ci do zrobienia nalewki!

  1. Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia orzechów. Następnie pokrój je na połówki i wrzuć do przygotowanego wcześniej naczynia
  2. Pokrojone orzechy zalej alkoholami, zakręć dokładnie słoik i odstaw go w ciemne oraz chłodne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dnia warto rozmieszać wywar potrząsając słoikiem
  3. Po tym czasie oddziel orzechy od cieczy, które ponownie należy wlać do słoika
  4. W dwóch szklankach przegotowanej wody rozpuść szklankę cukru i gdy ostygnie dodaj do słoika z alkoholem. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 2 miesiące
  5. Gotową nalewkę przecedź przez gazę lub filtr do parzenia kawy. Postaraj się nie potrząsać słoikiem, co uniemożliwi ponownej rozmieszanie osadu z orzechów, który przez ten czas opadł na dno naczynia

Orzechówkę należy trzymać w szczelnie zamkniętych butelkach w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Im dłużej będzie leżakować tym jej smak uzyska niesamowitą głębokość.

Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama