Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Schab pieczony w szampanie. Rarytas, któremu się nie oprzesz [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 1 min.
Schab pieczony w szampanie to pomysł na wykwintne danie, które znakomicie sprawdzi się jako kolacja na specjalną okazję, na przykład na noc sylwestrową. Delikatne mięso zachwyca aromatem i pięknie się prezentuje. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.
Składniki:
- 1kg schabu bez kości
- Pół szklanki suszonych śliwek
- ¼ szklanki rodzynek
- 9 ząbków czosnku
- 200ml szampana
- 3 łyżki czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki curry
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka wędzonej papryki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Schab dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i za pomocą ostrego noża wytnij w nim otwór na wylot w poziomie.
- Natrzyj mięso przyprawami, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 2 godziny.
- W międzyczasie rozpuść w rondelki 2 łyżki masła, dodaj śliwki w całości, rodzynki, wino, 4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz odrobinę wędzonej papryki i curry. Duś całość aż rodzynki i śliwki napęcznieją od wina.
- Wystudź śliwki i rodzynki, a następnie nafaszeruj nimi mięso, wkładając je do kieszonki na całej długości.
- Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, zalej szampanem, a na górze ułóż plasterki czosnku. Na górze ułóż 2 łyżki masła, a całość piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz mięso jeszcze przez godzinę.
- Co jakiś czas podlewaj mięso powstałym sosem. Serwuj na gorąco po pokrojeniu mięsa w plastry.
Zobacz także
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Stek ze schabu. Dodaj te zioła, smak będzie spektakularny
Przygotowanie soczystego steku ze schabu to sztuka, która wymaga odpowiednich składników i umiejętności. Jednym z kluczowych elementów jest odpowiedni wybór ziół, które nadadzą mięsu wyjątkowy smak. Dziś podzielimy się z Wami naszym sprawdzonym przepisem na stek ze schabu z dodatkiem aromatycznych ziół.
Schabowy na cały talerz. Sekret pysznych kotletów mojej babci
Każda kuchnia ma swoje tradycyjne przysmaki, które przenoszą nas w czasie do rodzinnych chwil i wspomnień. Jednym z takich nieodłącznych dań jest schabowy – kotlet panierowany, który króluje na polskich stołach od pokoleń. Ale co sprawia, że schabowy mojej babci smakuje tak wyjątkowo? Sprawdźmy!
Obłędny schab gotowany z przepisu babci Ireny. Do ziemniaków i na kanapki
Wspomnienia smaku z dzieciństwa często kojarzą się z aromatem domowych potraw przyrządzanych według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jednym z takich smaków jest niezapomniany schab gotowany z przepisu babci Ireny. Ta tradycyjna potrawa nie tylko wnosi ciepłe wspomnienia, ale także zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem.