Sernik na zimno z soczystym musem truskawkowym. Musisz spróbować!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sernik na zimno z musem truskawkowym — idealne ciasto na Wielkanoc
Ten sernik robi się bardzo łatwo, a co najważniejsze — nie wymaga pieczenia. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, zamiast tradycyjnego mazurka czy babki. Jego atutem jest nie tylko smak, ale i piękny, wyjątkowo apetyczny wygląd.
Składniki potrzebne do wykonania sernika na zimno
Do wykonania spodu sprawdzą się zarówno herbatniki, jak i biszkopty.
Mus truskawkowy można zrobić tak samo ze świeżych owoców, jak i z mrożonych. Oczywiście, trzeba je później połączyć z galaretką.
- 1 kg sera z wiaderka
- 0,5 szklanki mleka
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- biszkopty
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Jak krok po kroku wykonać sernik na zimno z musem truskawkowym
Na sam początek trzeba przygotować spód ciasta. Blachę, w której będzie się przygotowywać ciasto, należy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie trzeba poukładać na niej herbatniki.
Teraz można zająć się przyrządzeniem masy sernika. Śmietanę ubić. Ser wyjąć z wiaderka do miski, połączyć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zmiksować dokładnie. Połączyć wszystko ze śmietaną i znowu zmiksować.
Mleko zagotować w garnuszku, wyłączyć gaz. Dodać żelatynę — w trakcie jej wsypywania cały czas mieszać trzepaczką. Poczekać aż powstała masa lekko przestygnie.
Mleko z żelatyną połączyć z serem i zmiksować wszystko. Gotową masę sernikową wylać na blachę wyłożoną herbatnikami i odstawić do ostygnięcia do lodówki.
Kolej na mus truskawkowy. Najpierw należy przygotować i ostudzić galaretkę, potem trzeba zmiksować truskawki. Owoce powinno połączyć się z płynną galaretką. Kiedy mus zacznie tężeć — wylać go na sernik i odstawić całość do lodówki.
Można zajadać. Smacznego!