Ciasto jajko sadzone według Jakuba Kuronia. Podaj szalony sernik na zimno — goście zaniemówią z wrażenia!
Do przeczytania w ok. 3 min.
Ciasto jajko sadzone — pomysł na wielkanocnego pranka
To jest prawdziwy sernik z jajem. To ciasto nie wygląda na deser, a raczej danie obiadowe, a przy tym jest po prostu obłędnie ładne. Jeżeli chcesz zrobić pranka dzieciom w czasie imprezy urodzinowej — przygotuj jajko sadzone. Chcesz zaskoczyć teściową na Wielkanoc — jajko sadzone będzie idealne. A może niespodzianka dla męża lub żony? To ciasto będzie jak znalazł. To nie jest kolejny deser z mascarpone i herbatnikami, to jest prawdziwy hit wśród ciast bez pieczenia!
Jajko sadzone w formie wielkanocnego mazurka
Oryginalny przepis Jakuba Kuronia na ciasto jajko sadzone przewiduje spód przygotowany z herbatników. My proponujemy spód z kruchego ciasta, upieczony w formie mazurka — z wysokim brzegiem. Ta wersja nie różni się w przygotowaniu masy serowej i brzoskwiniowego wykończenia od wersji podstawowej. Różnicę stanowi kruchy spód, który pieczemy w podłużnej lub owalnej formie.
Spód z kruchego ciasta — składniki
200 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
100 g zimnego masła
2 żółtka
50 g cukru pudru
Jajko sadzone — składniki na masę serową i dekorację
500 g mielonego sera białego (twarogu)
300 g śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 puszka brzoskwiń w zalewie
1 przeźroczysta galaretka (opakowanie na 500 ml wody)
300 ml wrzątku
Przygotowania ciasta jajko sadzone
Robimy ciasto kruche na spód mazurka. Zimne masło siekamy z mąką krupczatką i cukrem pudrem — możemy wykorzystać malakser. Drobinki masła obtoczone w mące łączymy z żółtkami i zarabiamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1 cm i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, żeby powstał dość wysoki brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Spód powinien mieć złoty kolor. Zostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie masy serowej zaczynamy od namoczenia żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody. Następnie chwilę podgrzewamy w mikrofalówce, do rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy.
Przezroczystą galaretkę (opakowanie na 500 ml płynu) rozpuszczamy w 300 ml wody i zostawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Teraz, cały czas miksując, stopniowo do śmietany dodajemy zmielony twaróg. Do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej i dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną dodajemy do sera i miksujemy.
Gotową masę serową wykładamy na spód z kruchego ciasta, wyrównujemy wierzch. Odsączone połówki brzoskwiń układamy w równych odstępach na masie serowej. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.
Schłodzony sernik polewamy przygotowaną wcześniej przezroczystą galaretką, która jest już zimna, ale jeszcze nie stężała. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto jajko sadzone w formie wielkanocnego mazurka możemy podawać!