zdjęcie ilustracyjne Canva

Siemię lniane. Zastosowanie i właściwości

Siemię lniane ma wiele istotnych właściwości, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, skórę i włosy. Siemię lniane pomaga zwalczyć refluks, ból brzucha i zaparcia. Nie bez przyczyny siemię lniane nosi nazwę "superfoods".

Siemię lniane - właściwości

Siemię lniane spożywać warto, bo jego regularne jedzenie wykazuje dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu:

  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wzmacnia odporność dzięki obecności kwasów omega-3,
  • wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru — za sprawą witamin z grup B, C, E, a także wysokiej zawartość błonnika,
  • w jego składzie znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się skóry i zwiększają ryzyko powstawania chorób,
  • zawiera melatoninę, która ułatwia zasypianie,
  • wpływa na procesy trawienne,
  • wspiera kondycję włosów i skóry.

Siemię lniane - zastosowanie

Siemię lniane można zarówno stosować wewnętrznie jak i zewnętrznie. Aby sporządzić zawiesinę, należy dwie łyżki siemienia lnianego zalać szklanką ciepłej wody i pozostawić na około godzinę, aż zgęstnieje. Po tym czasie wystarczy odcedzić i można pić nawet kilka razy dziennie.

Siemię lniane ma niską kaloryczność i indeks glikemiczny, ale sposób jego stosowania zależy od tego, jakie efekty chcemy uzyskać. Rano na czczo siemię lniane powinny pić osoby, które borykają się z problemami żołądkowymi, bólem, wrzodami, zgagą, refluksem oraz stanami zapalnymi jelit. Wtedy siemię lniane działa w sposób osłonowy i zmniejsza uczucie głodu.

Spożywanie zawiesiny wieczorem wpływa na proces trawienia i zaparcia, ale równocześnie działa łagodząco na biegunki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł