Canva

Zastąp tym cukier! Śledzie po wiejsku będą niesamowite!

Znasz przepis na śledzie po wiejsku? A wiesz, co trzeba dodać, żeby smakowały wyjątkowo? Ta wigilijna przystawka nie jest wcale trudna w przygotowaniu. Wymaga dosłownie paru składników, a efekt jest powalający!

Czym zastąpić cukier w śledziach na Wigilię

Idealnym zamiennikiem będzie... miód! Połączenie śledzi z octem i tym dodatkiem jest świetne! Koniecznie musisz spróbować.

Śledzie po wiejsku — potrzebne składniki

  • 0,5 kg śledzi
  • 2 szklanki wody
  • 0,75 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki octu
  • 1,5 dużej cebuli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 0,5 litra mleka do namoczenia mleka
Canva

Przepis na wigilijne śledzie po wiejsku

  1. Umyj śledzie, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zamocz je w mleku na 15 minut.
  2. Wyjmij rybę, opłucz i osusz.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Zagotuj wodę z pieprzem, zielem angielskim, gorczycą i liściem laurowym.
  5. Dodaj cebulę do gotującej się wody.
  6. Kiedy zmięknie, wyłącz zalewę.
  7. Wystudź.
  8. Dodaj ocet, miód i olej. Wymieszaj dokładnie, aż rozpuści się miód.
  9. Włóż kawałki śledzi do czystych słoików.
  10. Zalej rybę zalewą.
  11. Zakręć słoiki.

Z czym podawać śledzie po wiejsku?

Najlepsze będą z ciemnym chlebem. Sprawdzą się też bułki, białe lub ciemne pieczywo.

Jak modyfikować ten przepis?

Możesz zrezygnować z gorczycy. Interesującym rozwiązaniem jest użycie oleju lnianego, zamiast zwykłego. Postaraj się jednak sprawdzić najpierw, czy odpowiada Ci taki smak. Oczywiście możesz też użyć cukru zamiast miodu.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł