Słodkie ślimaki
Canva.com

Słodkie ślimaki à la cinnamon rolls zrobisz w zaledwie 30 minut. Pyszny deser do kawy!

Wspaniałe świąteczne desery to nie tylko klasyczne makowce, serniki wypełnione obficie rodzynkami, bakaliowe baby czy też kutia. Nawet jeśli przepadasz za tymi tradycyjnymi smakołykami, fajnie by było w tym roku dorzucić do nich coś jeszcze. Rollsy przygotowane w wersji na słodko na pewno przypadną do gustu twoim kubkom smakowym. A przygotujesz je w ciągu dosłownie trzydziestu minut!
Reklama

Przygotowanie słodkich rollsów krok po kroku

Słodkie ślimaki
Canva.com

Najpierw zabierz się za wyrobienie ciasta. Do miski wsyp ok. 250 gramów mąki pszennej i od razu dodaj do niej pół kostki masła o temperaturze pokojowej. Dosyp minimalną ilość soli i zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dodając do niego zimną wodę (łącznie maksymalnie 70 ml), aby nadać masie odpowiedniej konsystencji.

Gotowe ciasto schładzaj przez trzydzieści minut, w tym czasie biorąc się za wykonanie kremu, bez którego przepis na słodkie ślimaki nie byłby tym samym.

Reklama

Nadzienie wykonasz z połowy kilograma posiekanych orzechów włoskich, siedmiu dużych łyżek miodu (najlepszy będzie ten płynny) oraz trzech łyżek rozpuszczonego w garnku masła. Składniki dokładnie ze sobą połącz i odłóż nadzienie na bok.

Nasze porady

Ciasto możesz teraz rozciągnąć bezpośrednio na folii spożywczej, rozwałkować i nasmarować nadzieniem, a następnie zawinąć je jak gdyby w rulon i ponownie schładzać przez przynajmniej trzydzieści minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij rulon z lodówki, rozłóż folię i przełóż roladę na stół, a następnie pokrój ją na kawałki o grubości maksymalnie dwóch centymetrów.

Gotowe słodkie ślimaki przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby ładnie się przyrumieniły, możesz jeszcze na sam koniec wysmarować je roztrzepanym jajkiem, a potem zapiekać w 190 stopniach C przez mniej więcej piętnaście minut.

Bardzo podobne świąteczne desery przygotujesz z ciasta francuskiego. Jeżeli więc nie masz czasu na samodzielnie formowanie i wyrabianie masy, po prostu użyj tego klasycznego gotowca, który pozwoli ci uniknąć połowy pracy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama