Canva

"Śledzie w musztardzie? Musisz dodać pół łyżeczki tego produktu do sosu!" Gospodynie zdradzają sekret wigilijnych śledzi

Najlepsza przystawka na Wigilię? Śledzie w sosie musztardowym. Są bardzo proste w przygotowaniu! Ważne jednak, żeby nie pominąć żadnego składnika. Zobacz, jak przyrządzić je w sposób, który sprawi, że wszyscy goście będą zachwyceni.

Śledzie w sosie musztardowym — sekretny składnik

Koniecznie musisz dodać pół łyżeczki... miodu! Idealnie podkręci smak tej przystawki. Do tego koniecznie musisz użyć przyprawy curry i dwóch rodzajów musztardy. Ta Wigilia będzie pyszna!

Wigilijne śledzie w musztardzie — potrzebne składniki

  • 250 g śledzi z oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki łagodnej musztardy
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 250 g gęstej śmietany
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Canva

Przepis na śledzie w sosie musztardowym

  1. Śledzie dokładnie wymyj z oleju, osusz i pokrój.
  2. Wymieszaj śmietanę z majonezem, musztardami i miodem.
  3. Do sosu dodaj pieprz, kurkumę i curry.
  4. Pokrój cebulę w kostkę i sparz krótko wrzątkiem.
  5. Śledzie wymieszaj z sosem musztardowym.

Dodatkowe porady

Zamiast sparzać cebulę, możesz posypać ją solą.

Możesz użyć solonych śledzi z beczki, w takiej sytuacji, należy je wymoczyć w wodzie lub mleku.

Z czym podawać wigilijne śledzie w sosie musztardowym?

Ten śledź wyjątkowo dobrze komponuje się z ciemnym pieczywem. Dobrze smakuje też w połączeniu z pszennymi bułkami.

Śledź będzie pięknie się prezentować na kryształowych talerzykach.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł