Canva.com

Słodki dżem z borówek - najlepszy dodatek do naleśników i racuchów

W tym roku w wielu ogródkach borówki amerykańskie niezwykle obrodziły. Warto je zebrać i przygotować pyszny dżem borówkowy. To doskonały dodatek do naleśników, racuchów i słodkich placuszków jogurtowych lub twarogowych.

Składniki na dżem z borówek

Canva.com

Dżem borówkowy to prawdziwy smak lata. Doskonale smakuje jako wnętrze pysznych i chrupiących naleśników, a także delikatnych racuszków z jabłek. Jak zamknąć smak lata w słoiku? To proste! Wystarczy, że zrobicie naturalne i domowe przetwory. Jesteśmy pewni, że szczególnie w zimie docenicie ten wyjątkowy smak. Borówki lub jagody będą doskonałym składnikiem na smakowity dżem.

Do przygotowania przetworu z małych, soczystych kulek potrzebujemy:

  • 1600 g borówek
  • 400 g cukru
  • sok z jednej małej cytryny lub sok z ½ większej cytryny

Jak zrobić pyszny dżem do naleśników?

Canva.com
  1. Na początku dokładnie myjemy borówki i wrzucamy je do garnka.
  2. Nasze owoce powinniśmy posypać cukrem i zostawić na kilka godzin. Borówki możemy ugotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
  3. Do borówek dodajemy sok z cytryny i mieszamy energicznie przez cały czas.
  4. Na koniec przelewamy kleisty dżem z borówek do słoików. To bardzo ważne, aby dobrze zakręcić słoiki i postawić je do góry dnem.
Czy wiesz, że...

Borówki to pyszne owoce bogate w przeciwutleniacze i mają niski indeks glikemiczny. Są również dobrym źródłem błonnika, witaminy C i witaminy K. Są bardzo wszechstronnym owocem, który można spożywać na surowo lub gotować. Można je dodawać do płatków zbożowych, jogurtów, koktajli i wypieków.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł