Słodkie ciasto z migdałową bezą, wiśniami i pomarańczami. Zrobisz je w godzinę!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na ciasto z bezą
Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:
na kruche ciasto migdałowe:
110 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej, 200 g miękkiego masła, 1 duże jajko + 1 żółtko, szczypta soli, 255 g mąki tortowej, 55 g cukru pudru;
na bezę migdałową:
- 2 białka, szczypta soli,
- 1/2 szklanki drobnego cukru,
- 1/2 łyżeczki octu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki mąki migdałowej;
- ponadto - 300 g mrożonych wiśni + 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 pomarańcze, garść orzechów laskowych,
- 1/2 szklanki płatków migdałów.
Jak zrobić pyszne ciasto na święta w godzinę?
Przygotowanie - przygotujmy ciasto: foremkę o wymiarach 22x22 cm wyłóżmy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wyróbmy na jednolitą masę. Masą wylepmy formę, nakłujmy widelcem i włóżmy na pół godziny do zamrażalnika. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Spód podpieczmy 16-21 minut, do lekkiego zezłocenia. Przygotujmy bezę migdałową: białka ubijmy na sztywno z solą.
Dodajmy po 1 łyżce cukru, po każdej porcji miksując 3 minuty. Wlejmy ocet, zmiksujmy. Wsypmy mąki ziemniaczaną i migdałową. Delikatnie zamieszajmy. Następnie zamrożone wiśnie zamieszajmy z mąką ziemniaczaną. Znów pomarańcze obierzmy i wykrawajmy fileciki (bez błonek). Na podpieczonym cieście ułóżmy owoce. Na wierzch wyłóżmy bezę, posypmy pokrojonymi orzechami laskowymi oraz płatkami migdałów. Ciasto pieczmy około 19-21 minut, następnie zmniejszmy temperaturę do 90 stopni Celsjusza i suszmy bezę jeszcze 15 minut.