Obłędne ciasto z agrestem i bezą. Smak jesieni!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na agrestowy deser
Do przygotowania pysznego ciasta z agrestem potrzebujemy:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g schłodzonego masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki bułki tartej
Składniki na masą budyniową:
- 600 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
Do przygotowania owoców potrzebujemy:
- 500 g agrestu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza:
- 4 białka
- 140 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Jak zrobić ciasto z agrestem i bezą?
Na początku do rondla wlewamy mleko i dodajemy cukier. Wszystko zagotowujemy. Dodajemy budy, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Do gotującego się mleko dodajemy budyń i zmniejszamy ogień.
Odstawiamy do ostudzenia.
Czas przygotować ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wszystko mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce i podsypujemy mąką. Dodajemy żółtka i ciasto wyrabiamy ręcznie. Odstawiamy je na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i układamy na tortownicy. Posypujemy je bułka tartą i wykładamy na górę ostudzony budyń.
Agrest łączymy z sokiem cytrynowym. Dodajemy mąkę i owoce układamy na budyniu. Ciasto pieczemy przez 30 minut na najniższym poziomie piekarnika.
10 minut przed końcem przygotowujemy bezę. Do miski przekładamy białka i ubijamy je mikserem. dodajemy cukier i wszystko ubijamy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na wierzch bezę. Całość pieczemy przez 20 minut.