Słodkie ślimaki à la cinnamon rolls zrobisz w zaledwie 30 minut. Pyszny deser do kawy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przygotowanie słodkich rollsów krok po kroku
Najpierw zabierz się za wyrobienie ciasta. Do miski wsyp ok. 250 gramów mąki pszennej i od razu dodaj do niej pół kostki masła o temperaturze pokojowej. Dosyp minimalną ilość soli i zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dodając do niego zimną wodę (łącznie maksymalnie 70 ml), aby nadać masie odpowiedniej konsystencji.
Gotowe ciasto schładzaj przez trzydzieści minut, w tym czasie biorąc się za wykonanie kremu, bez którego przepis na słodkie ślimaki nie byłby tym samym. Nadzienie wykonasz z połowy kilograma posiekanych orzechów włoskich, siedmiu dużych łyżek miodu (najlepszy będzie ten płynny) oraz trzech łyżek rozpuszczonego w garnku masła. Składniki dokładnie ze sobą połącz i odłóż nadzienie na bok.
Nasze porady
Ciasto możesz teraz rozciągnąć bezpośrednio na folii spożywczej, rozwałkować i nasmarować nadzieniem, a następnie zawinąć je jak gdyby w rulon i ponownie schładzać przez przynajmniej trzydzieści minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij rulon z lodówki, rozłóż folię i przełóż roladę na stół, a następnie pokrój ją na kawałki o grubości maksymalnie dwóch centymetrów.
Gotowe słodkie ślimaki przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby ładnie się przyrumieniły, możesz jeszcze na sam koniec wysmarować je roztrzepanym jajkiem, a potem zapiekać w 190 stopniach C przez mniej więcej piętnaście minut.
Bardzo podobne świąteczne desery przygotujesz z ciasta francuskiego. Jeżeli więc nie masz czasu na samodzielnie formowanie i wyrabianie masy, po prostu użyj tego klasycznego gotowca, który pozwoli ci uniknąć połowy pracy.