Smażone boczniaki z patelni. Szybki pomysł na obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić chrupiące boczniaki z patelni?
Grzyby boczniaki mogą być świetną alternatywą dla mięso. Z pewnością ucieszy ten fakt wegetarian, którzy z chęcią delektują się smakiem burgerów i kiełbasek z aromatycznych boczniaków. Boczniaki z patelni w wielu regionach Polski są podawane jako przystawka albo danie główne. Wystarczy, że zrobimy pyszny sos i podamy je ze świeżą surówką. To idealne danie na lunch, a także kolację na ciepło. W wakacje, w okresie letnim z łatwością przygotujemy boczniaki, bo są dostępne w sklepach.
Do przygotowania pysznych boczniaków z patelni potrzebujemy poniższych składników:
- 500 g świeżych boczniaków
- 1 szklanka dobrej bułki tartej
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (typ od 400 do 650)
- 2 – 3 jajka M/L
- sól, pieprz
- olej do smażenia – ok 100 ml
Boczniaki możemy podać z sosem jogurtowym. Oto składniki na pyszny dip:
- 150 g naturalnego gęstego jogurtu
- 2 – 3 łyżki majonezu
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka świeżego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 – 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki lub 1 łyżeczka pasty paprykowej z tubki
- ok 0,5 łyżeczki soli
Sos do boczniaków przygotujemy bardzo łatwo. Do wysokiego pojemnika wrzucamy przeciśnięty czosnek i mieszamy go z solą. Do tego dorzucamy natkę pietruszki i koperek. Dodajemy majonez, jogurt, paprykę i pastę paprykową. Blendujemy sos na delikatną i jednolitą masę.
Boczniaki płuczemy w zimnej wodzie i suszymy. Kroimy grzyby na 2 cm paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kawałki grzybów obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku oraz obtaczamy w bułce tartej. Boczniaki smażymy przez 3-4 minuty z każdej strony.