Frittata, czyli rodzaj włoskiego omletu z warzywami, zapiekana w naczyniu, to świetny pomysł na szybką kolację na ciepło
Canva.com

Szybka kolacja na ciepło! 5 prostych przepisów

Szukasz pomysłu na szybką kolację na ciepło? Oto pięć prostych przepisów na pyszne dania, które z powodzeniem możesz podać rodzinie i niespodziewanym gościom. Do ich przygotowania wystarczy dosłownie 15 minut. Dodatkowo te potrawy nie spustoszą portfela, ponieważ do ich przygotowania wystarczą podstawowe składniki, które zwykle mamy w lodówce. Oto kilka pomysłów na szybką kolację!
Reklama

Co podać na szybką kolację na ciepło?

Ciepła kolacja to idealne zakończenie długiego dnia. Siedząc przy wspólnym stole z rodziną, partnerem lub przyjaciółmi możemy zapomnieć o kłopotach mijającego dnia i cieszyć się kontaktem z bliskimi oraz pysznym jedzeniem. Niestety nie zawsze mamy czas, aby przygotować wytworną kolację na ciepło. Na szczęście istnieje kilka prostych, ale bardzo smacznych dań na ciepło, które przygotujemy w kilkanaście minut. Do ich zrobienia wykorzystamy składniki, które prawie każdy ma lodówce lub spiżarce — warzywa, jajka, chleb, makaron. Oto pięć pomysłów na szybką kolację na ciepło! 

Chleb smażony w jajku

Najprostszym przepisem na szybką, ciepłą kolację jest chleb smażony w jajku. Do przygotowania tego dania najlepiej wykorzystać kromki czerstwego chleba, które nie nadają się już do zrobienia kanapek. Do płaskiej miski wbijamy 1 lub 2 jajka i dokładnie ubijamy je widelcem. W masie jajecznej zanurzamy kromki chleba tak, aby dobrze nasączyć jej jajkiem. Tak przygotowane kromki smażymy na maśle lub oliwie na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z surówką, sosem jogurtowym lub świeżymi warzywami. 

Kromki chleba smażonego w jajku, ułożone na drewnianej desce
Canva.com

Cukinia z sosem z serka topionego lub beszamelem

Reklama

Cukinia to warzywo, które w czasie gotowania lub smażenia bardzo szybko mięknie, dlatego jest idealne do przygotowania szybkiej kolacji na ciepło. Jednym z ulubionych dań z cukinii są cukiniowe kotlety, ale ich przygotowanie jest nieco pracochłonne, dlatego na szybką kolację proponujemy cukinię smażoną. Cukinię myjemy i osuszamy. Młodą zostawiamy ze skórką, a dużą obieramy i pozbawiamy pestek. Cukinię kroimy na długie paski, grubości ok. 1 cm, które smażymy na patelni grillowej lub zwykłej. Przyrumienione plasterki wykładamy na talerz i polewamy sosem beszamelowym lub sosem serowym. Podajemy z sałatką z pomidorów i pieczywem.  

Plasterki smażonej cukinii na patelni
Canva.com

Makaron aglio e olio

Reklama

Spaghetti aglio e olio to klasyczne danie kuchni neapolitańskiej. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko makaron, oliwę, czosnek i natkę pietruszki. Czas przygotowania, to czas gotowania makaronu. Spaghetti lub inny makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem łyżki wody z gotowania makaronu i wrzucamy pokrojony czosnek (2 lub 3 ząbki) i pół pęczka natki pietruszki (drobno posiekanej). Wszystko dusimy (nie smażymy) ok. 7 minut. Teraz na patelnię przekładamy ugotowany makaron razem z niewielką ilością wody z gotowania i mieszamy wszystkie składniki. Danie jest gotowe do podania. Na koniec posypujemy je świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Porcja spaghetti aglio e olio podana w białym talerzu
Canva.com

Szakszuka 

Reklama

Szakszuka szturmem zdobyła polskie stoły — popularna jest jako ciepłe śniadanie lub danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi się także na ciepłą kolację. Do przygotowania tego marokańskiego specjału wystarczy puszka pomidorów, 2 lub 3 jajka, cebula, czosnek i szczypta przypraw. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy puszkę pomidorów i chwilę dusimy wszystko bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody. Teraz do gorącego sosu pomidorowego wbijamy całe jajka tak, aby w całości ugotowały się w pomidorach. Przykrywamy i czekamy, aż jajka się zetną. Doprawiamy i podajemy.

Szakszuka - tradycyjne danie z Maroka - podane w czarnym rondlu
Canva.com

Omlet z warzywami

Reklama

Do przygotowania omletu wykorzystujemy warzywa, które akurat mamy pod ręką — paprykę, cebulę, czosnek, pory, resztki ugotowanych ziemniaków lub kalafiora, cukinię, zielony groszek, a także pieczarki. Warzywa i grzyby kroimy w niewielkie kawałki i smażymy kilka minut — nie mogą być twarde, ani surowe. Rozbijamy 4 jajka i dokładnie ubijamy je widelcem z niewielką ilością mleka — doprawiamy solą, pieprzem lub ulubioną mieszanką przypraw. Do jajek dodajemy podsmażone warzywa i wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i na tłuszcz wylewamy masę jajeczną. Przykrywamy pokrywką i smażymy ok. 5 minut, aż jajka się zetną. Omlet w stylu frittaty gotowy do podania!

Omlet z warzywami - pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem
Canva.com

Szukasz pomysłu nasz szybkie dania obiadowe, sprawdź kilka przepisów na szybki obiad z niczego!

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Żaden artykuł nie został przypisany do tego taga
Reklama
Reklama
Reklama