Soczyste kotleciki z brokułów z mozzarellą. Pyszności na lato!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Proste składniki na pyszne kotleciki
Pyszne i zdrowe kotleciki z brokułów są dobre na ciepło, jak i na zimno. Możemy je podawać z dodatkami lub zjeść solo. To także jedna z tych przekąsek, którą warto przygotować, gdy zaskoczą nas niespodziewanie goście.
Do przygotowania pysznych kotlecików potrzebujemy:
- 250 g brokułów
- 2 małe cebule
- 2 kulki mozzarelli
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- bułka tarta
- olej rzepakowy
Jak przygotować soczyste, brokułowe kotlety?
Brokuły rozdzielamy na mniejsze części, tzw. różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie i sprawdzamy, czy po ostygnięciu będziemy mogli je łatwo zgnieść za pomocą widelca.
Następnie siekamy cebulę drobno na piórka i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego. Możemy również użyć oleju słonecznikowego. Mozzarellę odcedzamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko łączymy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Z gładkiej masy formujemy kotleciki z brokuła i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety brokułowe smażymy na oleju przez 5 minut z każdej strony.