Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Soczysty kurczak faszerowany kaszą i cebulą. Obłędny smak i aromat!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kurczaka. Można śmiało powiedzieć, że w każdej kolejnej odsłonie okazuje się, że kurczak jest tym elementem kulinarnych dań, który nigdy nam nie spowszednieje. Oczywiście, jeżeli tylko pozwolimy sobie na eksperymentowanie. Kurczak faszerowany kaszą i cebulą to doskonała propozycja dla osób, które poszukują innowacyjnych rozwiązań i sposobów na zaskoczenie swoich bliskich nietuzinkowym obiadem. Jak go przygotować?
Niezbędne składniki na kurczaka faszerowanego
- 1 kurczak
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 50g kaszy jęczmiennej
- 1 jajko
- 250g pieczarek
- gałązka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 250ml jasnego piwa
- 5 ziemniaków
- oliwa z oliwek
- przyprawa do kurczaka
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- szczypta majeranku
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 cytryna
Sposób przygotowania pysznego kurczaka
Canca.com
- Po umyciu nacieramy kurczaka wszystkimi przyprawami.
- Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy przez kilka minut i dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotujemy kaszę jęczmienną i dorzucamy do cebuli i pieczarek. Dodajemy również natkę pietruszki, jajko oraz sos sojowy. Farsz po kilku minutach będzie gotowy.
- Faszerujemy kurczaka i zabezpieczamy szpikulcami lub wykałaczkami.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym piersią do góry, a po jego bokach układamy ponacinane ziemniaczki. Smarujemy ziemniaki oliwą. Dodajemy kilka piórek cebuli. Doprawiamy ziołami.
- Kurczak powinien piec się przez godzinę w 200 stopniach pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, podlewamy kurczaka piwem i wyciągamy po 30min. Dekorujemy pomidorkami i plasterkami cytryny. Voila!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Co zrobić żeby kasza była sypka?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować kaszę, a potem odkryć, że jest kleista i mało apetyczna? Nie martw się, to zdarza się wielu osobom. Ale dzięki kilku prostym trikom, możesz przygotować pyszną, sypką kaszę, która zachwyci Twoją rodzinę i gości. W tym artykule podpowiemy Ci, jak ugotować kaszę, aby była sypka i smaczna.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.