Aromatyczny Kurczak w szampanie w foremce
Canva.com

Kurczak w szampanie. Niezwykłe połączenie smaków, które zaskoczy Twoje kubki smakowe

Kurczak pieczony w szampanie to przepis rodem z Francji, który sprawdzi się jako danie na specjalne okazje czy kolację we dwoje. Jak go przygotować? Poniżej znajdują się instrukcje pozwalające na przygotowanie 4 porcji.
Reklama

Składniki na kurczaka w szampanie

  • 4 udka z kurczaka
  • 6 szalotek
  • 200g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka szampana
  • Tymianek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania kurczaka w szampanie

Aromatyczny Kurczak w szampanie w foremce
Canva.com
  1. Udka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i odkrój z nich nadmiar tłuszczu. W każdym z nich od spodu zrób nożem kieszonkę na pół szalotki.
  2. Szalotki obierz. Dwie przekrój na pół, a połówki włóż do kieszonek w kurczaku, a resztę posiekaj w drobno.
  3. Pieczarki obierz lub oczyść i pokrój w plasterki. Razem z posiekaną szalotka ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego i przyprósz solą z pieprzem.
  4. Kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i obsmaż kurczaka po kilka minut z dwóch stron. Dolej szampana i po kilku minutach mięso razem z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego z szalotką i pieczarkami.
  5. Dodaj tymianek. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz kurczaka przez 40 minut. Kilka razy w trakcie pieczenia podlewaj mięso sosem.
  6. Tak przygotowany kurczak najlepiej smakuje razem z sałatkami na bazie rukoli lub jarmużu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama