Wielkanocny sos chrzanowy z jabłkiem — pyszny na ciepło i na zimno
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chrzan i jabłko — duet doskonały
Chrzan i jabłko to idealne połączenie. Pikantny chrzan i słodko-kwaśne jabłka świetnie sprawdzają się jako baza wszelkich sosów — ciepłych i zimnych. W naszym kraju sosy chrzanowe tradycyjnie podajemy na Wielkanoc, ale te świetne dodatki możemy używać przez cały rok. Pasztety mięsne i warzywne, jajka, ryby, wędliny, ciepłe i zimne mięsa — te wszystkie dania możemy podać z sosem chrzanowym. Jeżeli szukasz pomysłu na ciekawy sos chrzanowy, mamy coś dla Ciebie. Oto oryginalny sos z jabłkami. Podaj go na Wielkanoc obok ćwikły!
Składniki na sos chrzanowy z jabłkiem
1 mały słoiczek ostrego chrzanu
2 kwaśne jabłka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki bulionu warzywnego lub słodkiej śmietanki
sok z ½ cytryny
sól, cukier i biały pieprz do smaku
Jak zrobić sos chrzanowy
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Rozgotowane jabłka przecieramy przez sito lub blendujemy. Do jabłek dodajemy łyżkę mąki i purée doprowadzamy do wrzenia. Teraz dodajemy bulion i chrzan — warto dodawać go stopniowo, aby ostrość sosu dostosować do naszego smaku. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, cukrem i białym pieprzem.
Sos możemy podawać na ciepło i na zimno do jajek, wędlin, pasztetów, galaret mięsnych i rybnych oraz jako dodatek do dań obiadowych.