Pierś z indyka duszona w porach.
Canva

Pierś z indyka duszona w porach — idealne danie na Wielkanoc

Szukasz pomysłu na wielkanocny obiad? Pierś duszona w porach będzie idealnym rozwiązaniem. Delikatne mięso w aromatycznym sosie smakuje obłędnie. A jednoczenie jest to danie banalnie proste w wykonaniu. Spraw, żeby te Święta były wyjątkowe i postaw na stole coś, co wszystkich zachwyci. Każdy będzie oczarowany!
Reklama

Pierś duszona w porach

To danie jest idealną kompozycją mięsa, porów i delikatnego sosu. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, czy podczas innych uroczystości. A może podasz je po prostu na niedzielny obiad?

Samo przygotowanie indyka nie jest zbyt skomplikowane, pamiętaj jednak, że mięso musi się marynować całą noc. Dlatego nie jest to danie, które przygotujesz w ostatniej chwili.

Pierś duszona w porach.
Canva

Składniki potrzebne do przygotowania piersi duszonej w porach

Reklama

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na mięso, powinno być jak najlepszej jakości.

Można użyć mniej cebuli, da się również zrezygnować z czosnku. Koniecznie jednak potrzeba mieć odpowiednią ilość porów, nie można też pomijać przypraw.

  • 1 pierś z indyka
  • 2 pory
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • masło
  • masło klarowane
  • 15 dag startego żółtego sera
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mięta alb natka pietruszki do dekoracji

Jak krok po kroku zrobić pierś duszoną w porach

Mięso należy umyć i osuszyć. Następny krok to natarcie go olejem i przyprawami: solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Teraz trzeba schować je do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Reklama

Najlepiej, żeby leżało tam przez całą noc.

Kiedy mięso będzie porządnie zamarynowane, trzeba wyjąć je z lodówki i przekroić wzdłuż, tak, żeby powstały dwie części.

Następnie trzeba dobrze rozgrzać patelnię i olej. Indyka powinno przesmażyć się z każdej strony.

Teraz pora na cebulę i czosnek. Cebulę należy pokroić w plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę (nie obierać go wcześniej). Następnie należy przesmażyć je na maśle klarowanym, aż cebula się zeszkli.

Pory trzeba pokroić na grube plastry.

Dalej potrzebne będzie naczynie żaroodporne, które należy wysmarować tłuszczem. Potem trzeba umieścić tam mięso z indyka i przykryć je zeszkloną cebulą z czosnkiem oraz kawałkami porów.

Reklama

Całość obłożyć też wiórkami z masła.

Piekarnik powinno nagrzać się do 180 stopni Celsjusza, następnie trzeba zapiekać tam mięso z warzywami przez 30 minut. Jakieś 10 minut przed końcem pieczenia należy posypać wszystko startym serem.

Pierś z indyka duszona w porach na Wielkanoc.
Canva

Z czym podawać pierś z indyka?

Najlepiej będzie smakować z gotowanymi bądź pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem mięso należy udekorować posiekaną natką pietruszki, bądź miętą.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama