Sprawdzony przepis na dżem z zielonego agrestu. Taki zawsze robiła nasza babcia do naleśników
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszny dżem - dobry dla zdrowia
Agrest to owoce o łagodnym smaku i kilku korzyściach zdrowotnych. Jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych jest to, że są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które są niezbędne w zapobieganiu rakowi. Kolejną korzyścią jest to, że mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie spowodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Wreszcie agrest jest również niskokaloryczny i zawiera wysoki poziom potasu, który jest niezbędnym minerałem dla zdrowia serca.
Jak zrobić idealny dżem z przepisu babci?
Do przygotowania pysznego dżemu potrzebujemy zaledwie 3 składników:
- 3 kg agrestu
- 2 kg cukru
- 1.5 szklanki wody
- Na początku zagotowujemy wodę z cukrem. W ten sposób otrzymamy pyszny syrop do dżemu.
- Do syropu wrzucamy umyte owoce agrestu i mieszamy, aż powstanie piana.
- Gotowanie syropu z agrestem powinno trwać około 25 minut.
- Ugotowany dżem przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy.
Każdy dżem możemy wykorzystać na różne sposoby. To doskonały dodatek, np. do naleśników z mąki orkiszowej, kaszy mannej na śniadanie, musli, owsianki z dodatkami, podpłomyków, omletów, czy po prostu kanapek na słodko.