Frittata z szynką, serem i szpinakiem
Canva.com

Włoska frittata z szynką parmeńską, serem feta i szpinakiem. Pyszny obiad dla całej rodziny

Jeśli uwielbiacie omlety, to włoska frittata będzie pozycją obowiązkową na pyszny obiad z rodziną. Delikatnie puszyste wnętrze rozkocha w sobie nawet najbardziej wymagających smakoszy śródziemnomorskich smaków.
Reklama

Pyszna frittata - składniki

Frittata z szynką, serem i szpinakiem
Canva.com

Do przygotowania pysznej frittaty, która niewątpliwie przypomina puszysty omlet potrzebujemy kilku składników. Poniższa lista pozwoli na przygotowanie 4 porcji.

  • 8 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g szynki (wędliny)
  • 200 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki masła
  • 200 g sera feta lub koziego w zalewie
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku

Jak zrobić idealny włoski omlet?

Frittata z szynką, serem i szpinakiem
Canva.com
  1. Przygotowanie frittaty zaczynamy do nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
  2. Roztrzepujemy jajka z mlekiem w miseczce i doprawiamy solą z pieprzem. Dodajemy także szczypiorek i pokrojona szynkę parmeńską.
  3. Dalej myjemy szpinak i osuszamy. Szpinak podsmażamy na maśle na patelni o średnicy 20 cm. Smażymy przez 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie.
  4. Wlewamy masę jajeczną do usmażonego szpinaku i kontynuujemy smażenie przez 2 minuty.
  5. Dodajemy ser pokrojony w kosteczkę, paprykę w proszku i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 13 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama