Canva.com
Włoska frittata z szynką parmeńską, serem feta i szpinakiem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jeśli uwielbiacie omlety, to włoska frittata będzie pozycją obowiązkową na pyszny obiad z rodziną. Delikatnie puszyste wnętrze rozkocha w sobie nawet najbardziej wymagających smakoszy śródziemnomorskich smaków.
Reklama
Pyszna frittata - składniki
Canva.com
Do przygotowania pysznej frittaty, która niewątpliwie przypomina puszysty omlet potrzebujemy kilku składników. Poniższa lista pozwoli na przygotowanie 4 porcji.
- 8 jajek
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 200 g szynki (wędliny)
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki masła
- 200 g sera feta lub koziego w zalewie
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
Jak zrobić idealny włoski omlet?
Canva.com
- Przygotowanie frittaty zaczynamy do nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
- Roztrzepujemy jajka z mlekiem w miseczce i doprawiamy solą z pieprzem. Dodajemy także szczypiorek i pokrojona szynkę parmeńską.
- Dalej myjemy szpinak i osuszamy. Szpinak podsmażamy na maśle na patelni o średnicy 20 cm. Smażymy przez 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie.
- Wlewamy masę jajeczną do usmażonego szpinaku i kontynuujemy smażenie przez 2 minuty.
- Dodajemy ser pokrojony w kosteczkę, paprykę w proszku i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 13 minut.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Ravioli ze szpinakiem - przepis na pyszne danie z kuchni włoskiej
Czy kiedykolwiek próbowaaś ravioli ze szpinakiem? To wyjątkowe danie włoskie, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ravioli to małe kieszonki z ciasta, wypełnione różnorodnymi nadzieniami. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest ravioli ze szpinakiem. W tej przepysznej kombinacji spotykają się delikatne ciasto i soczysty szpinak, tworząc idealne danie dla miłośników kuchni włoskiej.
Ser feta w ciąży – czy to dobry pomysł?
Jeśli zastanawiasz się, czy ser typu feta jest dozwolony w ciąży, dobrze trafiłaś. Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, sięgając po ser tego typu, bo odpowiedź na to pytanie wcale nie jest oczywista i jednoznaczna. Choć jedzenie fety w ciąży może przynieść korzyści, w pewnych sytuacjach niesie ze sobą zagrożenie.
Awokado, jabłko i szpinak: triada zdrowia w twoim smoothie
Jeśli szukasz zdrowego i smacznego sposobu na rozpoczęcie dnia lub uzupełnienie energii w ciągu dnia, smoothie z awokado, jabłka i szpinaku jest idealnym wyborem. To pyszne połączenie owoców i warzyw dostarcza nie tylko wspaniałego smaku, ale także wielu korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, jak przygotować to pyszne smoothie, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak je podawać.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2025 ZaradnaKobieta.pl