Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Ta sztuczka sprawi, że pasztet nie będzie suchy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masz ochotę na prawdziwy pasztet? Smakowity, pachnący i – co więcej – bez konserwantów? Nie ma problemu! Spokojnie możesz sama go upiec. Sprawdź, co zrobić, żeby wyszedł idealny i nie za suchy! Wszyscy będą się nim zajadać!
Sprawdzony przepis na pasztet domowy — co zrobić, żeby nie był za suchy?
Oczywiście musisz zadbać o to, żeby wybrać odpowiednie mięso do jego przyrządzenia, musi zawierać sporo tłuszczu. Rzecz jasna to nie wszystko. Kiedy będziesz go piec, musisz na czas pieczenia obłożyć go słoniną lub boczkiem. Takie cienko pokrojone mięso powinno leżeć na wierzchu pasztetu oraz na dnie formy, w której będzie pieczony.
Sprawdzony przepis na pasztet domowy — składniki
- 0,5 kg surowego boczku
- 300 gramów surowego boczku w plastrach (do obłożenia pasztetu)
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg antrykotu wołowego
- 0,5 kg wątróbki
- 3 bułki
- 4 jajka
- 4 cebule
- smalec
- bułka tarta
- 2,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 3 liście laurowe
- 9 ziaren pieprzu
- 9 ziaren angielskiego ziela
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Canva
Sprawdzony przepis na pasztet domowy — krok po kroku
- Mięso (z wyjątkiem plastrów boczku do obłożenia pasztetu i wątróbki) umyj, osusz i pokrój.
- Cebule pokrój w kostkę.
- Mięso, cebule i ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liść laurowy umieść w garnku. Zalej wodą. Przykryj.
- Duś wszystko pod przykryciem przez 90 minut.
- Bułkę podziel na mniejsze części i dodaj do reszty rzeczy w garnku.
- Wątróbkę umieść we wrzątku na 2,5 - 3,5 minuty.
- Wyjmij przyprawy z wywaru, dodaj do niego wątróbkę.
- Odcedź płyn (jeśli jakiś został). Zmiel wszystko.
- Dodaj jajka, pieprz mielony, sól, gałkę muszkatołową.
- Formę (lub formy) na pasztet wysmaruj smalcem, posyp bułką tartą
- Na dno naczynia połóż plastry boczku.
- Nałóż mięsną masę. Przykryją ją również plastrami boczku.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Pasztet piecz przez 80 - 90 minut.
Jak podawać pasztet?
Świetnie smakuje na zimno w połączeniu z chlebem. Spokojnie możesz go jednak zjeść również na ciepło (na przykład trochę przesmażyć przed podaniem).
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Pasztet z dyni - idealne wegetariańskie danie
Jeśli szukasz smacznego i zdrowego przepisu na pasztet, to pasztet z dyni jest idealnym wyborem. Ten wegetariański pasztet jest nie tylko pyszny, ale również pełen wartości odżywczych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pasztet z dyni oraz jak go podać. Znajdziesz również kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu idealnego pasztetu.
Obłędny pasztet na piwie. Zrób raz, nigdy nie zapomnisz tego smaku
Pasztet na piwie zaskakuje delikatną konsystencją i lekko piwnym aromatem, który nadaje mu szlachetności. Sprawdzi się w przypadku świąt, ale również wielu innych domowych uroczystości. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Pasztet z dyni - kulinarny hit jesieni
Czy wiesz, że dynia to nie tylko idealny składnik na zupę czy ciasto? Możesz również przygotować z niej pyszny pasztet wegetariański! Pasztet z dyni to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego, a dodatkowo jest bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pasztet z dyni oraz kilkoma poradami dotyczącymi podawania i korzystania z tego smakołyku.