Canva.com

Sprawdzony przepis na puszysty sernik cytrynowy z białą czekoladą. Pycha!

Sernik cytrynowy jest orzeźwiający, delikatnie kwaśny i jednocześnie wybornie słodki. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają niecodzienne smaki w ciastach i lubią połączenie sera oraz owoców.

Składniki na pyszny serowiec

Cytryny są naturalnym źródłem witaminy C, która jest ważna dla układu odpornościowego i pomaga zapobiegać szkorbutowi. Mają również wysokie stężenie flawonoidów, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi i chorobom serca. Cytryny mają wiele zalet zdrowotnych, ale nie należy ich spożywać w dużych ilościach, ponieważ mogą powodować problemy trawienne, takie jak gazy i wzdęcia.

Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, która jest niezbędna do produkcji kolagenu, a także pomaga organizmowi zwalczać choroby i infekcje. Cytryny są również świetne dla skóry, ponieważ zawierają przeciwutleniacz zwany hesperydyną, który może pomóc w zapobieganiu zmarszczkom i plamom starczym.

Canva.com

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1000 g tłustego twarogu trzykrotnie mielonego
  • 2 tabliczki białej czekolady stopionej w kąpieli wodnej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki serka mascarpone

Idealny sernik cytrynowy krok po kroku

  1. Zmielony twarożek przekładamy do miski miksera.
  2. Dodajemy cukier, sok oraz skórkę cytrynową.
  3. Wszystko miksujemy na średnich obrotach.
  4. Dodajemy jajka i serek mascarpone.
  5. Na koniec dodajemy wystudzoną masę z białej czekolady.
  6. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  8. Pieczemy w tej temperaturze przez około 15 minut.
  9. Po tym czasie zmieniamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ciasto dalej przez 45 minut.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł