canva.com

Steki ze schabu z grilla: Perfekcja!

Steki ze schabu to jedno z ulubionych dań mięsnych Polaków. Są łatwe w przygotowaniu i można je podać na wiele sposobów. W tym artykule podpowiadamy, jak przygotować pyszne steki ze schabu z grilla oraz jak je podawać.

Przepis na steki ze schabu z grilla

Aby przygotować steki ze schabu z grilla, potrzebujesz:

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  2. Kotlety ze schabu dokładnie umyj i osusz. Następnie obtocz je w przygotowanej marynacie, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty.
  3. Odstaw mięso na minimum 30 minut, aby marynata wniknęła w mięso.
  4. Grilluj steki na dobrze rozgrzanym grillu. Piecz około 5 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze przypieczone.
  5. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.
canva.com

Jak podawać steki ze schabu?

Steki ze schabu z grilla najlepiej podawać z ulubionymi dodatkami. Mogą to być:

Steki ze schabu świetnie smakują również z sosem pieczeniowym lub klasycznym ketchupem.

canva.com

Porady na temat przygotowania steków ze schabu

Oto kilka porad, które pomogą Ci przygotować idealne steki ze schabu:

  • Wybierz dobrej jakości mięso - najlepiej z lokalnego sklepu mięsnego lub od zaufanego dostawcy.
  • Przed grillowaniem pozostaw mięso w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
  • Grilluj steki na dobrze rozgrzanym grillu, aby mięso równomiernie się upiekło.
  • Jeśli nie masz dostępu do grilla, steki ze schabu możesz również upiec w piekarniku lub smażyć na patelni grillowej.

Schab w letnim wydaniu

Steki ze schabu z grilla to pyszne danie mięsne, które można podać na wiele sposobów. Aby przygotować idealne steki, warto wybrać dobrej jakości mięso i przestrzegać kilku prostych zasad.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł