Canva.com

Surówka z czerwonej kapusty i włoskich orzechów - bomba witaminowa na wiosnę! [PRZEPIS]

Surówka z czerwonej kapusty i włoskich orzechów to moc witamin i wspaniały smak, którym możemy cieszyć się każdego dnia. Ciekawe połączenie warzyw, owoców i bakalii sprawia, że taki przysmak sprawdzi się nie tylko jako dodatek do codziennych obiadów, ale i jako ozdoba świątecznego stołu. Jak przygotować taką surówkę? Przepis jest bardzo prosty.

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty

Aby przygotować surówkę, trzeba przygotować następujące składniki:

  • orzechy włoskie (50 g);
  • czerwona kapusta (400 g);
  • mieszana sałata liściasta (200 g);
  • starty parmezan (20 g);
  • 3 pomarańcze;
  • olej rzepakowy (50 ml);
  • olej z orzechów włoskich (15 ml);
  • ocet (25 ml);
  • musztarda (25 g);
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier.

Jak przygotować pyszną surówkę?

Canva.com

Przemienienie składników w pyszną surówkę nie jest trudnym zadaniem. Od czego zacząć? Od rozdrobnienia orzechów (tu świetnie sprawdzi się mikser) oraz wyciśnięcia z pomarańczy soku. Sok ten należy połączyć z olejem rzepakowym, olejem z orzechów włoskich, octem, musztardą i przyprawami, wymieszać w mikserze, a następnie odstawić na bok. Kolejnymi ważnymi czynnościami są te związane z przygotowaniem kapusty i sałat.

Sałaty należy umyć i osuszyć, czerwoną kapustę rozdrobnić (najlepiej w pojemniku miksującym). Co dalej? Do miski należy wsypać sałatę i kapustę, a następnie połączyć je z sosem pomarańczowym, kawałkami pomarańczy oraz orzechami. Całość można posypać startym parmezanem, który świetnie podkręci smak surówki, a jednocześnie stanie się ciekawym dodatkiem dekoracyjnym.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł