Surówka z czerwonej kapusty i włoskich orzechów - bomba witaminowa na wiosnę! [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty
Aby przygotować surówkę, trzeba przygotować następujące składniki:
- orzechy włoskie (50 g);
- czerwona kapusta (400 g);
- mieszana sałata liściasta (200 g);
- starty parmezan (20 g);
- 3 pomarańcze;
- olej rzepakowy (50 ml);
- olej z orzechów włoskich (15 ml);
- ocet (25 ml);
- musztarda (25 g);
- przyprawy: sól, pieprz, cukier.
Jak przygotować pyszną surówkę?
Przemienienie składników w pyszną surówkę nie jest trudnym zadaniem. Od czego zacząć? Od rozdrobnienia orzechów (tu świetnie sprawdzi się mikser) oraz wyciśnięcia z pomarańczy soku. Sok ten należy połączyć z olejem rzepakowym, olejem z orzechów włoskich, octem, musztardą i przyprawami, wymieszać w mikserze, a następnie odstawić na bok. Kolejnymi ważnymi czynnościami są te związane z przygotowaniem kapusty i sałat.
Sałaty należy umyć i osuszyć, czerwoną kapustę rozdrobnić (najlepiej w pojemniku miksującym). Co dalej? Do miski należy wsypać sałatę i kapustę, a następnie połączyć je z sosem pomarańczowym, kawałkami pomarańczy oraz orzechami. Całość można posypać startym parmezanem, który świetnie podkręci smak surówki, a jednocześnie stanie się ciekawym dodatkiem dekoracyjnym.