Canva.com

Suszone pomidory, feta i fasola. Z tych składników zrobisz wyborne pasty

Suszone pomidory to jeden z tych produktów, które w kuchni powinny znajdować się zawsze. Są nie tylko bardzo zdrowe i smaczne, ale również można wykorzystywać je na rozmaite sposoby. Mogą stanowić dodatek do tart, sałatek czy zapiekanek. Świetnie sprawdzają się na pizzy lub kanapkach.

Można je także jeść jako przekąskę. Kolejny dobry pomysł to przygotowanie pasty z suszonych pomidorów. Jej smak warto wzbogacić również innymi składnikami, dzięki temu za każdym razem otrzymamy całkiem inną pastę. W pierwszym przepisie wykorzystamy białą fasolę, zaś w drugim - ser feta.

Dlaczego warto jeść suszone pomidory?

Suszone pomidory przypominają nam o lecie ale warto je jeść także z innego powodu - są bowiem bardzo zdrowe, działają antyrakowo, zawierają likopen, który zapobiega chorobom krążenia, niezbędne dla organizmu witaminy i minerały.

Pasta z suszonych pomidorów to tylko jeden ze sposobów na przyrządzenie smacznej i zdrowej przekąski, na którą zawsze możemy sobie pozwolić.

Przepis I: z fasolą

Do przygotowania pasty będziemy potrzebować: szklankę białej i suchej fasoli, pół słoiczka suszonych pomidorów, sok z całej cytryny oraz pieprz, tymianek i wędzoną sproszkowaną paprykę.

Zaczynamy od ugotowania fasoli. Ugotowaną wkładamy do blendera i miksujemy razem z suszonymi pomidorami. Do tak otrzymanej masy dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.

Przepis II: z serem feta

Pastę przyrządzimy z następujących składników: 200 g sera feta (bez zalewy), pięć sztuk suszonych pomidorów w zalewie, pięć zielonych oliwek w zalewie, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka świeżej bazylii, 100 g kremowego serka oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowania zaczynamy od posiekania bazylii. Ser feta, pomidory, bazylię, oliwki, koncentrat pomidorowy i kremowy serek miksujemy przy pomocy blendera. Dla uzyskania lepszego efektu możemy dodać również zalewę z suszonych pomidorów i zmiksować ponownie. Gotową pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł