Suszone pomidory, feta i fasola. Z tych składników zrobisz wyborne pasty
Do przeczytania w ok. 2 min.
Można je także jeść jako przekąskę. Kolejny dobry pomysł to przygotowanie pasty z suszonych pomidorów. Jej smak warto wzbogacić również innymi składnikami, dzięki temu za każdym razem otrzymamy całkiem inną pastę. W pierwszym przepisie wykorzystamy białą fasolę, zaś w drugim - ser feta.
Dlaczego warto jeść suszone pomidory?
Suszone pomidory przypominają nam o lecie ale warto je jeść także z innego powodu - są bowiem bardzo zdrowe, działają antyrakowo, zawierają likopen, który zapobiega chorobom krążenia, niezbędne dla organizmu witaminy i minerały.
Pasta z suszonych pomidorów to tylko jeden ze sposobów na przyrządzenie smacznej i zdrowej przekąski, na którą zawsze możemy sobie pozwolić.
Przepis I: z fasolą
Do przygotowania pasty będziemy potrzebować: szklankę białej i suchej fasoli, pół słoiczka suszonych pomidorów, sok z całej cytryny oraz pieprz, tymianek i wędzoną sproszkowaną paprykę.
Zaczynamy od ugotowania fasoli. Ugotowaną wkładamy do blendera i miksujemy razem z suszonymi pomidorami. Do tak otrzymanej masy dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Przepis II: z serem feta
Pastę przyrządzimy z następujących składników: 200 g sera feta (bez zalewy), pięć sztuk suszonych pomidorów w zalewie, pięć zielonych oliwek w zalewie, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka świeżej bazylii, 100 g kremowego serka oraz sól i pieprz do smaku.
Przygotowania zaczynamy od posiekania bazylii. Ser feta, pomidory, bazylię, oliwki, koncentrat pomidorowy i kremowy serek miksujemy przy pomocy blendera. Dla uzyskania lepszego efektu możemy dodać również zalewę z suszonych pomidorów i zmiksować ponownie. Gotową pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przechowujemy w lodówce. Smacznego!