Syrop z mięty - jeden składnik zmienia zasady gry!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na tradycyjny syrop z mięty
Składniki:
- ok. 30 gałązek świeżej mięty
- 2 litry wody
- 2 kg cukru
- 20 g kwasku cytrynowego lub sok z 2 średnich cytryn
Przygotowanie:
- Wodę zagotuj z cukrem i kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryn.
- Miętę dokładnie umyj i osusz. Możesz zostawić kilka mniejszych gałązek do dekoracji.
- Do gotującego się syropu dodaj miętę i zmniejsz ogień.
- Odstaw na 24 godziny, aby smaki się przegryzły.
- Przecedź syrop przez sitko lub gazę i wlej do butelek.
Syrop z mięty możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Możesz dodać go do herbaty, koktajli, deserów lub użyć jako lek na ból gardła.
Przepis na syrop z miętą i imbirem
Składniki:
- 30 gałązek świeżej mięty
- 2 litry wody
- 2 kg cukru
- 1 duży kawałek imbiru (ok. 10 cm)
- sok z 1 limonki
Przygotowanie:
- Miętę i imbir umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wodę zagotuj z cukrem, miętą i imbirem.
- Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
- Odstaw na kilka godzin, aż syrop przestygnie.
- Przecedź przez sitko lub gazę, dodaj sok z limonki i wlej do butelek.
Syrop z miętą i imbirem to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu w okresie jesienno-zimowym. Możesz dodać go do herbaty lub napojów, a także stosować jako lek na ból gardła, kaszel lub przeziębienie.
Porady i triki
Aby syrop z mięty był jeszcze bardziej aromatyczny i intensywny, możesz dodać do niego kilka liści melisy lub cytryny. Możesz także zastąpić cukier miodem, jeśli wolisz naturalne słodzidło. Pamiętaj, że syrop z miętą powinien być przechowywany w lodówce i spożywany w ciągu kilku tygodni.
Jeśli nie masz świeżej mięty, możesz użyć mięty suszonej. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aż zmięknie. Następnie przecedź i dodaj do syropu.