Szarlotka półkrucha na dużą blachę. Goście i rodzina będą zachwyceni
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na szarlotkę półkruchą — duża porcja
1,5 kg jabłek na szarlotkę (np. antonówka, Granny Smith, szara reneta, golden delicious)
3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
2 całe jajka
250 g masła lub margaryny
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder do dekoracji
Jak zrobić szarlotkę półkruchą na dużą blachę?
Jabłka myjemy i obieramy ze skórek. Ścieramy owoce na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy.
Canva.comMąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski lub na blat roboczy i mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego.
Formujemy kopczyk z wgłębieniem w środku i wbijamy tam jajka oraz żółtko, dodajemy śmietanę. Zarabiamy ciasto.
Pixabay.comCiasto dzielimy na 2 części. Połowę ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażarce min. 15 minut. Drugą rozwałkowujemy i za pomocą wałka przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy starte jabłka.
Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażalnika i rozdrabniamy je w palcach jak kruszonkę lub trzemy na tarce i okruchami posypujemy wierzch szarlotki.
Blachę z szarlotką półkruchą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 50 minut.
Gotową szarlotkę, kiedy nieco ostygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka z dużej blachy znika w okamgnieniu, ale nawet duża rodzina i przyjaciele załapią się na porcję tego pysznego ciasta! Smacznego!