Szybka zapiekanka z mrożonych warzyw. Prosty obiad, gdy nie masz czasu [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić pyszną zapiekankę warzywną?
Najpierw zajmij się przysmażeniem dodatków. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż poszatkowaną dość drobno jedną małą cebulkę, pod sam koniec dodając do niej dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cebulę z czosnkiem zalej szklanką domowego bulionu (może być też gotowy ze słoika lub kostki wymieszany we wrzątku) i od razu dodaj też małe opakowanie słodkiej śmietanki trzydziestoprocentowej.
Do garnka wsyp mieszankę mrożonych warzyw oraz dopraw wszystko ulubionymi przyprawami, czyli np. curry, czosnkiem granulowanym, pieprzem, solą, papryką słodką, papryką ostrą i różnymi ziołami. Zioła są w tym daniu absolutnie niezbędne, dlatego nigdy ich nie żałuj. Dobrze będą tu pasować tymianek, oregano i bazylia albo po prostu jakaś gotowa mieszanka ziół, np. mieszanka ziół włoskich lub klasyczne zioła prowansalskie.
Jak szybko zmiękczyć warzywa?
Po mniej więcej dziesięciu minutach warzywa powinny wyraźnie zmięknąć. Gdy dojdzie do tego momentu, przełóż całą przygotowaną masę do naczynia żaroodpornego i posyp zapiekankę pokrojoną w kosteczkę szynką lub boczkiem (w zależności od tego, co wolisz), a na koniec posyp ją sporą ilością starego na tarce żółtego sera. Zapiekanka z mrożonych warzyw powinna trafić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Nie wymaga ona długiej obróbki termicznej, dlatego piecz ją maksymalnie piętnaście minut. Możesz jeść ją od razu albo też na zimno. Znakomicie będzie tu pasować dodatek zwykłego ketchupu albo domowego sosu pomidorowego.