Szybki deser: domowe eklerki z kremem migdałowym. Ale pychotka!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego deseru potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto – ¾ szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej pszennej, 100 g masła, 3 jajka, szczypta soli, woda;
- na krem migdałowy frangipane - 4 łyżki masła, 2 jajka, ¾ szklanki zmielonych migdałów bez skórki, ½ szklanki drobnego cukru do wypieków, szczypta soli, 4-5 kropli aromatu migdałowego;
- ponadto – 3 obrane i wypestkowane brzoskwinie.
Jak zrobić pyszne eklerki samodzielnie w domu?
Przygotowanie – zagotujmy szklankę wody z masłem i solą. Kiedy zacznie wrzeć, wsypmy mąkę i intensywnie mieszajmy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Ostudźmy. Zaparzoną mąkę zmiksujmy z jajkami. Włóżmy do szprycy. Wyciśnijmy na papier do pieczenia podłużne kształty.
Wstawmy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około 30-31 minut. W międzyczasie zmiksujmy masło z jajkami, migdałami, cukrem i aromatem oraz solą. Eklerki przekrójmy na pół. Gotowy krem przełóżmy do szprycy i nałóżmy na dolną połówkę wszystkich ciastek. Pokrójmy brzoskwinie i ułóżmy je na połówkach eklerków. Nałóżmy górną część ciastek. Wierzch udekorujmy kremem i kawałkami owoców. Chłódźmy 3-4 godziny.