Ciasto mirabelkowe
Canva.com

Oto przepis na najlepsze ciasto mirabelkowe. Przygotuj kruszonkę na wierzch i smacznego!

W tym roku śliwki mirabelki obrodziły bardzo intensywnie w naszym ogrodzie, dlatego wspólnie przygotujemy pyszne ciasto o aksamitnie delikatnym smaku z mirabelkami oraz kruszonką. Uwielbiamy ten jesienny deser!
Reklama

Składniki na ciasto z mirabelek

Ciasto mirabelkowe
Canva.com

Śliwki mirabelki są doskonałym źródłem witaminy C, która jest przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi zwalczać wolne rodniki. Śliwki są również dobrym źródłem błonnika, który pomaga utrzymać zdrowy układ trawienny. Zawierają również potas, który może pomóc w funkcjonowaniu mięśni i zdrowiu kości.

Do przygotowania ciasta mirabelkowego z kruszonką potrzebujemy:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • 6 dag miękkiego masła
  • 15–20 dag śmietany 22 proc.
  • 1 i 1/2 szklanki wypestkowanych mirabelek
Reklama

Kruszonka:

  • po 2 łyżki masła i cukru
  • 3 łyżki mąki
  • skórka otarta z cytryny
  • do posypania:
  • cukier puder
  • 5 dag płatków migdałowych uprażonych

Mirabelkowe ciasto krok po kroku

Ciasto mirabelkowe
Canva.com
  1. Do miski przekładamy suche składniki i dodajemy masło oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  3. Blaszkę smarujemy masłem i lepimy ciasto.
  4. Na wierzch wykładamy mirabelki i przekładamy kolejną porcją ciasta.
  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pieczemy, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama