Canva.com

Tacos, których nie zapomnisz! Przepis na idealne danie dla miłośników ostrego jedzenia

Tacos z wołowiną i salsą to pomysł na obiad w stylu meksykańskim, który spodoba się szczególnie miłośnikom intensywnych smaków. Jak przygotować danie? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.

Składniki na meksykańskie tacos

  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Po łyżeczce kminu, oregano i chili
  • Sól i pieprz
  • 6 tortilli

Składniki na salsę do tacos

Canva.com
  • 800g pomidorów
  • 5 śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Sól

Sposób przygotowania meksykańskich tacos

  1. Pomidory sparz i pokrój w kostkę. Wymieszaj je z pokrojonymi w kostkę śliwkami, chili, sokiem z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Składniki zmiksuj za pomocą blendera, a potem dodaj sól i posiekaną kolendrę. Całość wymieszaj.
  2. Wołowinę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj wołowinę i smaż przez 8 minut, mieszając. Dodaj wszystkie przyprawy i sos sojowy.
  4. Tortille podgrzej lekko w piekarniku zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Nadziej każdą z wołowiną i salsą w identycznych proporcjach.
  5. Podawaj na talerzu z dodatkiem limonki do wyciśnięcia oraz posiekaną kolendrą.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł