Te owoce mają wysoki indeks glikemiczny. Cukrzycy powinni ich unikać!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Właściwości daktyli
Daktyle to owoce palmy daktylowej i są jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Palma daktylowa pochodzi z pustyń Arabii i Afryki Północnej i jest uprawiana od ponad 4000 lat. Daktyle są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Daktyle są dobrym źródłem witamin A, C i B6, a także żelaza i magnezu. Są też bogactwem antyoksydantów, które pomagają chronić organizm przed chorobami. Są również bogate w potas, który pomaga w prawidłowym skurczu i rozluźnieniu mięśni. Jeden daktyl zawiera około 5 gramów białka, które doskonale nadaje się do budowania i naprawy tkanek mięśniowych.
Daktyle można jeść świeże, suszone lub gotowane. Świeże daktyle są często używane w sałatkach lub jako zdrowa przekąska. Suszone daktyle są popularnym składnikiem wielu przepisów, takich jak ciasteczka, ciasta i puddingi. Syrop daktylowy, robiony z gotowanych, rozgniecionych i odcedzonych daktyli, jest popularnym środkiem słodzącym.
Indeks glikemiczny daktyli a cukrzyca
Indeks glikemiczny (IG) to miara wpływu żywności na poziom cukru we krwi. Pokarmy o wysokim IG są szybko rozkładane przez organizm i powodują wzrost poziomu cukru we krwi. Pokarmy o niskim IG są rozkładane wolniej i powodują wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Na IG żywności wpływa wiele czynników, w tym rodzaj węglowodanów, ilość błonnika i ilość tłuszczu w pożywieniu. Daktyle mają wysoki IG, co oznacza, że mogą powodować szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Daktyle zawierają jednak także dużo błonnika, który pomaga spowolnić uwalnianie cukru do krwiobiegu.