Te produkty powinnaś mieć w spiżarni. ZAWSZE
Do przeczytania w ok. 3 min.
Żywność w puszkach
Bardzo długim terminem przydatności do spożycia wykazują się przede wszystkim produkty w puszkach. Oczywiście nie powinny one stanowić podstawy diety ze względu na swoją wątpliwą zdrowotność, jednakże od czasu do czasu jak najbardziej można się nimi poratować, dodając do sałatki źródło białka w postaci tuńczyka lub makreli z puszki albo przygotowując sos do makaronu z rozdrobnionych pomidorów i odrobiny konserwowego groszku. Lepiej unikać jednak gotowych puszkowanych pasztetów czy mięsnych konserw, bo akurat w nich niewiele jest dobrych składników odżywczych, a za to sporo tłuszczu (zwłaszcza tego nasyconego) i innych niezdrowych substancji.
Suche produkty
Mowa tutaj oczywiście o wszelakich ryżach, makaronach i kaszach. Tworząc zapasy żywności, zazwyczaj kupuje się te produkty w pierwszej kolejności, bo mają one długie terminy przydatności do spożycia, a przy tym są tak uniwersalne, że praktycznie każdy jest w stanie do czegoś je zużyć. Każdy też może wybrać z nich to, co naprawdę mu smakuje i co pasuje do prowadzonego przez niego stylu żywienia, bo jednak osoby, dla których jakość i wartość odżywcza produktów ma znaczenie, chętniej sięgną po makarony żytnie i razowe oraz ciemny ryż i kasze niżeli makarony pszenne albo biały ryż. Nie trzeba przecież iść za tłumem i zawsze kupować tego, co inni. Planując zapasy żywności, trzeba myśleć o sobie i pozostałych domownikach, by te zapasy pasowały do domu.
Mąki i słodziki
Całkiem sporo dań i to na każdą porę dnia można też przygotować po prostu z mąki. Jest ona bazą dla naleśników, racuchów, placuszków i omletów, a także najlepszym możliwym zagęszczaczem do zup, kremów i sosów. Ponadto gdy ma się większe ilości mąki, zawsze można wykorzystać ją do upieczenia domowego chleba, jak i przygotowania jakiegoś ciasta, które z powodzeniem zastąpi znacznie mniej zdrowe sklepowe desery. Przygotowując zdrowsze zapasy żywności, wystarczy zamienić mąkę pszenną na tą orkiszową, żytnią lub owsianą. Z kolei osoby stosujące diety niskowęglowodanowe, które wolą pobierać energię z białka oraz tłuszczu, zadowolą się na pewno składem i wartościami odżywczymi mąki migdałowej czy też tej kokosowej.
Rośliny strączkowe
Ostatnią propozycją produktów spożywczych, które warto mieć w przynajmniej lekkim zapasie, są różnego rodzaju rośliny strączkowe, jakie w Polsce spożywamy zwykle z dużą przyjemnością i to pod różnymi postaciami. Suche ziarna fasoli, ciecierzycy, soczewicy i grochu są bogate w jakościowe białko, różne składniki mineralne, błonnik pokarmowy i witaminy. Na pewno doskonale dopełnią one każde domowe zapasy żywności. W szczególności przydadzą się w tych domach, w których nie je się mięsa albo ogranicza się spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, zastępując je artykułami zbożowymi lub właśnie roślinnymi.