domowy makaron na drewnianej desce do krojenia
canva.com

Chcesz wzbogacić dietę białkiem? TEN makaron jest dla Ciebie

Odżywcza i prawidłowo zbilansowana dieta pomaga nam utrzymać prawidłowe zdrowie i zachować odpowiedni szczupły wygląda sylwetki. Śmiało powinniśmy dopełniać ją różnymi mniej oczywistymi produktami.
Reklama

Makaron sojowy to doskonały zastępca dla zwykłego makaronu pszennego.

Przygotowany z soi okazuje się przykładem produktu wysokobiałkowego, który za sprawą swoich nietypowych wartości odżywczych na spokojnie zastąpi nam czasem mięso albo nabiał w posiłku.

W przeciwieństwie do większości makaronów (chociażby tego pszennego, ale też i żytniego, razowego lub orkiszowego) makaron sojowy nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywany przez osoby nietolerujące tego składnika i osoby chore na celiakię.

Soja ma w sobie dużo białka i ciekawych wartości odżywczych.

Bogata w błonnik pokarmowy ułatwia nam utrzymanie szczupłej sylwetki, bo to właśnie ten błonnik wypełnia nasz żołądek i sprawia, że po posiłku czujemy się usatysfakcjonowani i najedzeni, a ponadto reguluje on przemianę materii i można wręcz powiedzieć, że przyspiesza metabolizm.

Reklama

Sojowy makaron jest często wybierany przez wegetarian i wegan, ale też i tych, którym zależy na wzbogacaniu diety dodatkowym białkiem. Jeżeli dużo ćwiczymy i budujemy mięśnie albo zależy nam na wzroście siły, jak najbardziej powinniśmy pomyśleć o tym, by zastąpić takim makaronem zwykły makaron pszenny, aby w ten prosty sposób i bez szczególnego wysiłku dodać do diety kolejną porcję protein.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama