Canva.com

Te warzywa mają najwięcej błonnika. Włącz je do diety jak najszybciej

Bez dostarczania sobie optymalnej ilości błonnika pokarmowego w ciągu dnia nie ma mowy o zachowaniu dobrego stanu jelit, regularnym i samodzielnym oczyszczaniu się z toksyn oraz utrzymywaniu szczupłej sylwetki. Najlepsze produkty bogate w błonnik to natomiast owoce i warzywa, ze wskazaniem na warzywa, które mają jednak mniej kalorii i jeszcze więcej składników odżywczych, dlatego zawsze powinny przeważać na talerzach i w codziennym menu.

Ziemniaki

Większość Polaków na pewno zadowoli się z informacji, że wbrew temu, co świat dietetyczny próbował wmówić wszystkim jeszcze kilka lat temu, ziemniaki stanowią doskonały dodatek do zdrowej diety, mają w sobie mnóstwo korzystnych właściwości i wcale nie tuczą. W jednym całkiem sporym ziemniaku jest zaledwie jakieś 100 kcal (mniej niż w czekoladowym wafelku!) i aż 2-3 gramy błonnika. O ile tylko nie doda się żadnego masła, śmietany czy sosu, warzywo będzie idealnym dopełnieniem dietetycznego obiadu, w którym sprawdzi się dużo lepiej od białego ryżu bądź makaronu, ponieważ lepiej poradzi sobie z zaspokojeniem apetytu (w białym ryżu i makaronie tego błonnika praktycznie nie ma).

Rośliny strączkowe

Chyba nawet lepsze od ziemniaków pod względem nasycania apetytu i przyspieszania przemiany materii są rośliny strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica oraz groch. Są to typowe produkty bogate w błonnik, będące przy okazji bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, znakomicie zastępujące mięso, ryby, jaja i inne proteinowe produkty pochodzenia zwierzęcego. W stu gramach dowolnej rośliny strączkowej zwykle występuje od 6 do nawet 10 gramów błonnika! Z ciecierzycy można przygotować pyszny hummus do kanapek, soczewicą zagęścić warzywną zupę, a fasolę podać pod postacią klasycznej fasolki po bretońsku z dodatkiem kiełbasy albo i bez niej - wersji całkowicie wegańskiej.

Marchew

Niektórzy jednak dość kiepsko radzą sobie z trawieniem roślin strączkowych, a wtedy muszą się ratować innymi, nieco lżejszymi produktami bogatymi w błonnik. W przypadku warzyw takim najbezpieczniejszym wyborem zawsze będzie marchewka, będąca idealnym przykładem produktu lekkostrawnego, wykorzystywanego chociażby do rozszerzania diety niemowlaków, tolerowanego dosłownie przez wszystkich. W stu gramach marchewki jest ok. 9 gramów węglowodanów, z czego prawie połowa tych węglowodanów pochodzi właśnie z błonnika. Aby go nie stracić, marchewkę najlepiej jeść na surowo lub po bardzo delikatnej i krótkiej obróbce termicznej.

Zielone liściaste

Omówione powyżej warzywne produkty bogate w błonnik, podane w formie konkretnych słonych potraw, zawsze warto uzupełnić jeszcze chociażby małą porcją zielonych warzyw liściastych. Wszelkie sałaty, szpinak, roszponka i jarmuż zawsze pomogą usprawnić pracę jelit. Aby nie musieć ich samodzielnie przyrządzać, można kupować je w formie gotowych miksów sałat, złożonych z umytych i pokawałkowanych już warzyw, przygotowanych bezpośrednio do jedzenia. Taki miks wystarczy uzupełnić pomidorem, ogórkiem i oliwą z oliwek, by w kilka minut uszykować wspaniałą i super zdrową sałatkę, pełną odżywczego błonnika.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł