Canva.com

Ten przepis robi furorę. Wigilijne, solone śledzie z jabłkami i cebulą

Na wigilijnym stole nie może w tym roku zabraknąć śledzi. Skorzystajcie z doskonałego przepisu od siostry zakonnej Bernadetty.

Składniki na pyszne i solone śledziki

Do przygotowania tych śledzi potrzebne nam będą następujące składniki:

na śledzie w solance:

  • 1 litr (1000 ml) wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 kg tuszek surowych śledzi;

na dodatki:

  • 6-7 małych ziemniaków,
  • sól,
  • 3 średnie czerwone cebule,
  • 2 duże jabłka,
  • 5-7 ogórków konserwowych,
  • sok z 1 dużej cytryny,
  • 4 czubate łyżki śmietany 18%,
  • 2 czubate łyżki majonezu (na przykład babuni),
  • świeżo zmielony pieprz czarny,
  • kilka gałązek koperku,
  • 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu.

Jak zrobić solone śledzie z jabłkami i cebulką?

Canva.com

Przygotowanie – przygotujmy śledzie: wodę z solą zagotujmy, wystudźmy. Tuszki śledzi wypłuczmy w zimnej wodzie, osuszmy. Przekrójmy na filety, usuńmy ogony. Ułóżmy w słoikach, zalejmy solanką. Odstawmy na 48 godzin. Następnie śledzie wyjmijmy z zalewy – jeśli są słone, moczmy je w zimnej wodzie. Znów ziemniaki przekrójmy, gotujmy w osolonej wodzie do miękkości.

Czerwone cebule obierzmy, pokrójmy w krążki, jabłka w słupki, a ogórki w plasterki. Ziemniaki, cebulę, jabłka i ogórki wymieszajmy ze śmietaną i majonezem. Podawajmy do śledzi. Całość oprószmy świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Na koniec udekorujmy koperkiem i czerwonym pieprzem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł