Śledzie pod kruszonką
Canva.com

Wigilijne śledzie w cieście. Prosty sposób na chrupiącą panierkę

Wigilia za pasem, więc jest to praktycznie ostatni dzwonek na to, by zacząć kombinować z wymyślaniem świątecznych przepisów. Jeżeli natomiast kompletnie nie wiesz, jaką rybną potrawę wykonać, zdecyduj się na przepyszne smażone śledzie w cieście. Dodatek panierki zapewni im wyjątkową chrupkość i sprawi, że uda ci się przekonać do ich jedzenia nawet dzieci, które zwykle za rybami nie przepadają.
Reklama

Jak więc przygotować rybę w apetycznym chrupkim cieście?

panierka z orzechów włoskich w miseczce
canva.com

Na sam początek przygotuj sobie cztery większe filety śledzi, dokładnie je umyj i osusz na ręczniku papierowym, a następnie odstaw na bok i zajmij się wykonaniem ciasta. Postaw patelnię na kuchence, delikatnie ją rozgrzej i zacznij rozpuszczać ok. dwie płaskie łyżki zwykłego masła.

Gdy tłuszcz będzie stopiony, poczekaj aż wystygnie i od razu dodaj do niego całą szklankę pełnotłustego mleka (możesz też użyć chudszego, jeśli wolisz zaoszczędzić kalorie), mniej więcej 20 dekagramów zwykłej mąki pszennej oraz dwa duże jajka.

Reklama

Przyprawy są wskazane, więc ciasto posyp obficie zwykłą solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj, aż utworzą masę o gość gęstej konsystencji. Jeżeli uznasz, że jest ona za rzadka, zawsze możesz dodać do niej jeszcze trochę mąki (albo przeciwnie - mleka - gdy będzie zbyt zbita).

Teraz nadeszła pora na to, by zacząć smażyć śledzie w cieście. Przygotowane wcześniej filety pokrój na mniejsze kawałki i zacznij obtaczać je w mączno-mlecznej masie, by jak najdokładniej je pokryć. W tym samym czasie rozgrzej na patelni niewielką porcję oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek i gdy tłuszcz się już nagrzeje, wrzucaj na niego kawałki śledzia obtoczonego w cieście.

Pamiętaj, że smażenie musi się odbywać na wyższej temperaturze, a tłuszcz powinien wyraźnie skwierczeć. Obrabiaj rybę termicznie do momentu, w którym uzyskasz jej rumiany odcień. Smażone śledzie śmiało możesz przygotować dzień wcześniej lub rano i podawać je na zimno.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama