Canva
"Śledzie w musztardzie? Musisz dodać pół łyżeczki tego produktu do sosu!" Gospodynie zdradzają sekret wigilijnych śledzi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Najlepsza przystawka na Wigilię? Śledzie w sosie musztardowym. Są bardzo proste w przygotowaniu! Ważne jednak, żeby nie pominąć żadnego składnika. Zobacz, jak przyrządzić je w sposób, który sprawi, że wszyscy goście będą zachwyceni.
Reklama
Śledzie w sosie musztardowym — sekretny składnik
Koniecznie musisz dodać pół łyżeczki... miodu! Idealnie podkręci smak tej przystawki. Do tego koniecznie musisz użyć przyprawy curry i dwóch rodzajów musztardy. Ta Wigilia będzie pyszna!
Wigilijne śledzie w musztardzie — potrzebne składniki
- 250 g śledzi z oleju
- 2 cebule
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki łagodnej musztardy
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki miodu
- 250 g gęstej śmietany
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Canva
Przepis na śledzie w sosie musztardowym
- Śledzie dokładnie wymyj z oleju, osusz i pokrój.
- Wymieszaj śmietanę z majonezem, musztardami i miodem.
- Do sosu dodaj pieprz, kurkumę i curry.
- Pokrój cebulę w kostkę i sparz krótko wrzątkiem.
- Śledzie wymieszaj z sosem musztardowym.
Dodatkowe porady
Zamiast sparzać cebulę, możesz posypać ją solą.
Możesz użyć solonych śledzi z beczki, w takiej sytuacji, należy je wymoczyć w wodzie lub mleku.
Z czym podawać wigilijne śledzie w sosie musztardowym?
Ten śledź wyjątkowo dobrze komponuje się z ciemnym pieczywem. Dobrze smakuje też w połączeniu z pszennymi bułkami.
Śledź będzie pięknie się prezentować na kryształowych talerzykach.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Pieczone śledzie zrobisz w 30 minut. Wystarczą ryby, oliwa i garść przypraw
Jedliście kiedyś śledzie pieczone? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Ten przepis już w święta bożonarodzeniowe bił rekordy popularności!
Ekspresowe śledzie z jabłkiem i ogórkiem. To hit na karnawałowym stole!
Śledzie nie są popularne tylko na Wigilii. To także doskonała przekąska na karnawałowe party. Dziś przygotujemy błyskawiczne śledziki z jabłkiem i ogórkiem.
Zostały Ci śledzie? Zrób je w marynacie z rzodkiewką!
W te święta nic się nie zmarnuje, a już na pewno nie śledzie. Jeśli zostanie Ci kilka sztuk matjasów, to koniecznie zrób je w marynacie z chrupiącą rzodkiewką. To jest przepyszne!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl