Canva.com

Tęsknisz za latem? Obłędna karkówka po cygańsku to hit! Kluczowe są dodatki

Jeśli jesteś fanem grilla i tęsknisz za latem, koniecznie wypróbuj nasz przepis na karkówkę po cygańsku. W tej pysznej potrawie zamknięte są unikalne aromaty. Z pomocą poniższej receptury przyrządzisz obiad, który zachwyci całą Twoją rodzinę.

Karkówka po cygańsku to wyjątkowy specjał na wyjątkowe okazje. Jej samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jednak pewien etap wymaga od odrobiny cierpliwości - mięso musi się przecież upiec w piekarniku, a to wymaga czasu. Jeśli planujesz podać karczek po cygańsku na obiad, najlepiej już rano zajmij stanowisko w kuchni. Oprócz mięsa i przypraw przyda ci się jeszcze kilka innych składników – listę znajdziesz poniżej.

Przepis na karkówkę po cygańsku

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 400 g pieczarek
  • Tradycyjna przyprawa
  • 2 papryki czerwone

Na zalewę:

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 szklanka wody
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół szklanki ketchupu pikantnego
  • pół łyżeczki czosnku
  • 6 łyżek octu winnego
  • pieprz, sól
  • 6 łyżek cukru

Dodatki:

  • pieczone ziemniaki

Sposób wykonania

Mięso kroimy w plastry o średniej grubości, każdy kawałek przyprawiamy i obtaczamy w mące. Obsmażamy porcje z każdej strony i przenosimy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w kształt półksiężyca i układamy warstwę na mięsie. Na cebuli kładziemy starte pieczarki, a na sam wierzch umieszczamy paprykę posiekaną w cienkie paski. Przygotowanie zalewy zaczynamy od połączenia ze sobą wszystkich składników. Taką mieszanką zalewamy mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym. Naczynie zamykamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 2 godziny. Temperatura pieczenia wynosi 160°C. Podczas gdy danie będzie się piekło, możemy zająć się przygotowaniem ziemniaków. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł