Krucha i aromatyczna wołowina z grilla - propozycja dla twardzieli. Jaką wybrać?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Które kawałki wołowiny są pyszne na grilla?
Jeśli wybieracie się na zakupy na grilla, to warto zwrócić uwagę na to, jak wygląda wołowina. Istotne jest to, w jakich warunkach była przechowywana, a także, czy za długo nie leżała w osoczu. Pyszna wołowina powinna być czerwona, wilgotna i sprężysta w dotyku. Bardzo ważne jest także sprawdzenie, czy kolor tłuszczu jest biały. Żółty lub kremowy odcień tłuszczu może świadczyć o tym, że mięso jest stare.
Wołowina na grilla sprzedawana w próżniowych opakowaniach w supermarketach często pochodzi od krów rasy mlecznej. Idealna wołowina to taka, która jest pochodzenia ras mięsnych. Ten czynnik wpływa na jakość mięsa, a także jego zapach oraz smak. Mięso o charakterystycznej, marmurkowej strukturze tłuszczu jest bardziej kruche i wyraziste. Jeśli jesteśmy miłośnikami pysznych steków, to z pewnością docenimy wyjątkowy smak wołowiny sezonowanej.
Jak marynować wołowinę?
Rostbef wołowy, czy polędwicę z wołowiny możemy marynować w ziołach, przyprawach do grilla. Bardziej zaprawieni w rusztowych eksperymentach próbują przygotować pyszne glazury z mieszanki wina, octu winnego, musztardy, a także mocnego alkoholu.
Marynatę do wołowiny możemy przygotować z whisky, koniaku lub nalewki z owocu dereni.
Jeśli lubimy prawdziwy, nieco surowy smak wołowiny, to możemy marynować ją tuż przed grillowaniem. Wystarczy, że dodamy rozmaryn, pieprz, olej oraz tymianek. Wołowinę możemy posolić przed smażeniem. Dzięki temu mięso zyska ciekawy smak.